Ulogujte se

"Deklaracijom do jačeg ujedinjenja Srba"

Generalni sekretar Socijalne stranke Srba Slovenije David Tepić rekao je da činjenica da je inicijativa o usvajanju deklaracije o zaštiti i očuvanju sprskog naroda pokrenuta sa najviših nivoa vlasti Srbije i Republike Srpske uliva dodatnu energiju i snagu da će taj akt doprinijeti jačem ujedinjenju Srba u regionu i dijaspori.

Tepić je naglasio da je inicijativa koju su pokrenuli predsjednici Srbije Aleksandar Vučić i Republike Srpske Milorad Dodik dobro prihvaćena u srpskom narodu gdje god se nalazio.

- Svi koji su se odazvali pripremanju te deklaracije smatraju da bi moralo postojati neko koordinaciono tijelo koje bi odgovaralo ili podnosilo izvještaje dvojici predsjednika - naveo je Tepić.

On je istakao da je osnovni problem Srba u Sloveniji taj što ta zemlja nije priznala Srbe kao nacionalnu manjinu.

- Italijani i Mađari imaju status nacionalne manjine, iako ih je u Sloveniji 6.000, a mi Srbi to nemamo, iako smo brojnija zajednica i, mogu slobodno da kažem, najtolerantnija - rekoa je Tepić.

On je naveo da su samim tim kolektivna prava Srba i te kako ugrožena i to sistematski, od nezavisnosti Slovenije sve do danas.

Tepić je ocijenio da se prava Srba u Sloveniji kolektivno urušavaju i ruše i djelovanjem pojedinih korumpiranih slovenačkih političara koji to rade putem različitih institucija, šteteći ujedno i srpskom i slovenačkom narodu.

Najavljena deklaracija rezultat je sastanka predstavnika Srba iz regiona održanog 4. avgusta u Novom Sadu. Deklaracija bi trebalo da odredi zajedničko nacionalno djelovanje i da definiše minimum nacionalnih principa za opstanak srpske nacije.

Deklaracija bi, uz podršku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Republike Srpske Milorada Dodika, trebalo da bude završena do 1. decembra.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).