Ulogujte se

Lamert: Priština mora sprovesti dogovoreno

Predsjednik njemačkog parlamenta, Norbert Lamert, koji danas boravi u zvaničnoj posjeti Srbiji, rekao je da ono što su dogovorili Beograd i Priština mora da bude sprovedeno, a značajan dio toga je osnivanje zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

Lamert je napomenuo da EU podržava dijalog Beograda i Prištine, ali da na kraju obje strane treba da postignu kompromis. Govoreći o odnosu Zapada prema Balkanu, Lamert je rekao da su SAD mnogo učinile na stabilizaciji prilika na Balkanu, ali da se podrazumijeva da EU i njene članice, kao susjedi, imaju vodeću ulogu, kako bi podržale Srbiju i zemlje u okruženju u ostvarivanju njihovog strateškog cilja da ispune sve kriterijume za pristupanje EU.

Kao ključni izazov za Srbiju u procesu pristupanja EU označio je reformu u oblasti vladavine prava, naročito u pravosuđu, jačanje slobode medija, te normalizacija odnosa sa samoproglašenim Kosovom. Govoreći o predstojećem samitu lidera zapadnog Balkana u Trstu, u okviru Berlinskog procesa, Lamert je rekao da je njegov cilj da se dalje radi na uspostavljanju zajedničkog tržišta od 20 miliona stanovnika, koje čine države zapadnog Balkana.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).