Ulogujte se

Pendarovski u blagoj prednosti nad Davkovom

Na osnovu 53,76 odsto obrađenih glasova, kandidat vladajuće koalicije SDSM i DUI za predsjednika Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski osvojio je 42,71 odsto, a kandidat opozicionog VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova 41,08 odsto, podaci su Državne izborne komisije.

Danas sahrana Mirjane Marković u Požarevcu

Urna sa posmrtnim ostacima Mirjane Marković biće položena danas u zajedničku grobnicu pored supruga Slobodana Miloševića, nekadašnjeg predsjednika Srbije i SR Јugoslavije, u dvorištu njihove kuće u Požarevcu.

Crna Gora: U 15 opština negativan prirodni priraštaj

U 15 crnogorskih opština prošle godine zabilježen je negativan prirodni priraštaj, prije svega na sjeveru države, pokazuju preliminarni podaci Uprave za statistiku.

List Dan prenosi da je jedini grad koji ima pozitivan prirodni priraštaj na sjeveru zemlje Rožaje, prenosi RTCG.

U Crnoj Gori prošle godine rođeno je 7.260 građana, a preminulo je njih 6.494, što znači da je na državnom nivou prirodni priraštaj iznosio 766, što je najmanje povećanje broja stanovnika Crne Gore u istoriji.

Poređenja radi, prirodni priraštaj je 1991. godine bio 5.636, što je sedam puta više nego prošle godine.

Јedini grad koji se odvaja kada je u pitanju pozitivan prirodan priraštaj jeste Podgorica, u kojoj je lani rođeno 2.714 beba, a umrlo 1.714 građana, što znači da je prirodni priraštaj tačno 1.000.

 

Samoopredjeljenje i DPK na izborima na sjeveru

Demokratska partija Kosova i pokret Samoopredjeljenje podnijeli su Centralnoj izbornoj komisiji prijave za učešće na vanrednim izborima u četiri srpske opštine na sjeveru KiM.

- U 19 sati smo primili zahtjev za sertifikaciju učešća na ovim izborima. Pokret Samoopredjeljenje podnio je zahtjev za izbore u ove četiri opštine - rekao je portparol CIK-a Valjmir Eljezi, prenosi RTK na srpskom jeziku.

Predsjednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači je raspisao vanredne izbore za predsjednike četiri opštine na sjeveru Kosova za 19. maj.

Gradonačelnik sjeverne Kosovske Mitrovice i predsjednici tri opštine na sjeveru Kosova - Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, podnijeli su 27. novembra 2018. godine ostavke zbog odluke kosovske vlade da uvede 100 odsto takse na proizvode iz Srbije.

Kosovska vlada izdvojila je 471.000 evra za CIK za organizovanje izbora u četiri sjeverne opštine i Sjeverna Mitrovica.

 

Vučić: Sahranjuju šansu za bilo kakav sporazum o KiM

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da mu se čini da su svi u regionu, kao i ljudi u Srbiji, Evropi i na cijelom svijetu, sahranili bilo kakvu šansu za bilo kakav sporazum, ističući da je Srbija pokušala sve da dođe do kompromisa u vezi sa Kosovom i Metohijom.

Јanša: Šarec se ne snalazi

Slovenački opozicioni lider, bivši premijer Јanez Јanša ocijenio da se koaliciona vlada i premijer Marjan Šarec ne snalaze na evropskoj političkoj sceni.

Subscribe to this RSS feed