Ulogujte se

U fokusu izrada novog zakona o Gradu Istočno Sarajevo

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić izjavila je danas da je u toku izrada novog zakona o Gradu Istočno Sarajevo kojim će biti definisane mnoga pitanja koja opterećuju stanovnike šest gradskih opština.
Nakon sastanka sa načelnikom opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubišom Ćosićem, Rešićeva je rekla novinarima da će početkom maja ponovo doći na ovo područje da bi sa svim načelnicima opština razgovarala o problemima i da bi bila otvorena priča o novom zakonu."Problem su prakse koje su pretočene u odluke, nema zakonskog osnova nego je dogovorni princip. Mislim da je došlo vrijeme da stvari uredimo na kvalitetan način, zakonom, kao što smo to definisali u svim ostalim oblastima", izjavila je Rešićeva.

Ona smatra da ne postoji nijedan razlog da se zakon, koji je donesen 1996. godine i koji je i danas na snazi, ponovo ne uradi. "Neke stvari se zaista moraju precizirati, počevši od raspodjele poreza. Jedino tako ćemo imati ravnomjeran razvoj svih opština u gradu i jasnu ulogu grada nad opštinama. U svim drugim situacijama imaćemo određena samovoljna tumačenja principa funkcionisanja grada, što je loše", kaže Rešićeva.

Kao najveći problem navela je nedefinisanje viškova koji se pojavljuju u budžetu - kome i kako oni idu.

Rešićeva kaže da to pitanje treba drugačije postaviti, uz jasnije kriterijume.

"Ne možemo dozvoliti da se na taj način određeni viškovi, koji se zajednički stvaraju, jednostrano raspoređuju. Želimo zdrav sistem za cijeli grad, nevezan za pojedinca, politiku i bilo šta", naglasila je ona.

Govoreći o pitanju obnove sportske dvorane u Istočnom Sarajevu koja se urušila nakon snijega 2012. godine, Rešićeva je navela da je mnogo lakše objekte izgraditi, nego ih rekonstruisati.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić istako je da je primjena novog Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi bila tema sastanka sa Rešićevom.

On je naglasio da je poseban fokus bio na pitanju radnopravnog statusa zaposlenih u lokalnoj zajednici i primjeni kolektivnog ugovora, ali i na međuopštinskoj saradnji.

"Rešićevu smo informisali i o aktuelnim infrastrukturnim projektima, a to su izgradnja gradskog trga i rekonstrukcija dvorane. Od jednog broja ministara i predsjednika Vlade Srpske Željke Cvijanović dobili smo podršku za realizaciju ovog projekta koja će se manifestovati kroz finansijski doprinos Vlade Republike Srpske", rekao je Ćosić.

On je dodao da je Rešićeva pružila podršku tom projektu za period 2016-2020. godina, napominjući da je riječ o kapitalnom projektu u opštini Istočno Novo Sarajevo, pored izgradnje poslovne zone i još jedne centralne saobraćajnice.

"Nezaobilazno pitanje na sastanku bilo je donošenje novog zakona o gradu Istočno Sarajevo s obzirom na određene probleme tokom primjene aktuelnog zakona u smislu odnosa opština i Grad", rekao je Ćosić.

On je dodao da je o tom pitanju razgovarano potpuno apolitično jer ono mora biti riješeno u interesu građana.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).