Ulogujte se

Konkurs za Jahorina film festival

Međunarodni festival dokumentarnog i kratkog igranog filma Jahorina film festival raspisao je konkurs za takmičarski program festivala, a rok za prijavu filmova je 15. jun, rekao je direktor tog festivala Mirko Despić.

- Jahorina film festival zamišljen je i kao mjesto susreta velikana savremenog filma, mladih filmskih stvaralaca i studenata režije koji učestvuju u takmičarskom dijelu sa filmovima dokumentarnog i kratkog metra, i afirmisanih svjetskih reditelja i glumaca čiji se filmovi prikazuju van takmičarske konkurencije - ističe Despić.

Posebnu draž Festivalu, kako kaže, daje to što on predstavlja i susret kultura Istoka i Zapada, različitih škola filma.

Despić je naglasio da je cilj Festivala da promoviše inovativne umjetnike i umjetničke produkcije, koji svojim izrazom pomjeraju granice u filmskoj umjetnosti, kao i da promoviše princip permanentnog eksperimenta u umjetničkim procesima i praksama.

- Ove godine očekujemo predstavnike oko 20 zemalja sa više od 60 filmova. Autori će se takmičiti u tri festivalske kategorije: dokumentarni, animirani i kratki igrani film - rekao je Despić.

U takmičarskom programu 11. Jahorina film festivala biće dodijeljene nagrade Zlatni javor za dokumentarni film, kratki igrani film, studentski film, eksperimentalni film, animirani film, ekološki film, turistički film i dokumentarni TV film.

Nagrade će biti dodijeljene i za najbolji evropski film, regionalni film, film iz BiH, za Drugačiji pogled /Filmovi sa neobičnim umjetničkim pristupom/, za najbolju žensku i mušku ulogu, dok će najboljem filmu Jahorina film festivala 2017 stručni žiri dodijeliti nagradu Gran-pri tog festivala.

Despić navodi da će van konkurencije biti predstavljane najnovija produkcija iz cijelog svijeta, uključujući nagrađivane filmove na velikim festivalima pod nazivom Horizonti, kao i Sjećanje, posvećeno umjetnicima i događajima koji su obilježili jednu epohu.

On je istakao da je, zbog veoma cijenjenog programskog sadržaja i jedinstvene atmosfere, Jahorina film festival postao ključni događaj za distributere festivalskih programa, novinare i filmske stvaraoce.

- U pratećem programu biće realizovane kreativne radionice, okrugli stolovi, te za učesnike i bogat kulturno-umjetnički program. Poseban dio projekta je i Jahorinska filmska radionica koja će ove godine biti održana peti put. I ove godine je sastav festivalskog žirija među najjačim u regionu tako da je to već postala tradicija - naglašava Despić.

On je rekao da je Festival otvoren za javnost, a poznat je po tome što, zahvaljujući činjenici da se filmovi prikazuju i na Televiziji OSM kada i u projekcionim salama, ima najveći broj gledalaca od svih festivala u regionu. Ulaz u projekcione sale je slobodan.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).