Ulogujte se

PU Srpske: Poreski računi izdati na osnovu odluke SO Pale

Poreska uprava Republike Srpske izdala je poreske račune za ovu godinu na osnovu odluke i utvrđene poreske stope na sjednici Skupštine opštine Pale održanoj 15. decembra 2015. godine, rečeno je u Upravi.

Iz Poreske uprave ističu da Zakonom o porezu na nepokretnosti nije propisana izmjena utvrđene poreske obaveze na osnovu odluka skupština opština i gradova koje se donose u toku godine.

Oni napominju da u skladu sa Zakonom o poreskom postupku Republike Srpske, istekom roka za plaćanje prijavljenih poreskih obaveza ili istekom roka za plaćanje iz izvršnog rješenja o utvrđivanju poreskih obaveza, Poreska uprava, prema službenoj dužnosti, pokreće postupak prinudne naplate poreskih obaveza.

"Poresku osnovicu za porez na nepokretnosti i poresku stopu za 2016. godinu utvrđuju skupštine opština i gradova. Skupštine opština i gradova dužne su da, najkasnije do 31. januara tekuće godine, dostave Poreskoj upravi u pisanoj formi odluku o visini vrijednosti nepokretnosti po zonama na svojoj teritoriji za zemljište i građevinske objekte", pojasnili su u Poreskoj upravi.

Poreska uprava Republike Srpske, na osnovu vrijednosti nepokretnosti po zonama koje dostavljaju skupština opštine i gradova, kao i karakteristika navedenih u Prijavi za upis u fiskalni registar nepokretnosti primjenom odgovarajuće poreske stope, utvrđuje porez na nepokretnosti.

Skupština opštine Pale je na sjednici održanoj 15. decembra 2015. godine donijela odluku o utvrđivanju vrijednosti nepokretnosti po zonama i Poreska uprava je na osnovu te odluke i utvrđene poreske stope za opštinu Pale izdala poreske račune za 2016. godinu.

Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević pozvao je građane da ne plaćaju, kako je naveo, višestruko uvećan porez na nepokretnosti dok Skupština opštine na vanrednoj sjednici ne donese odluku da stopa poreza ostaje na istom nivou kao i prethodnih godina.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).