Ulogujte se

Potpisan protokol o pružanju podrške preživjelima

Predstavnici 21 institucije potpisali su danas u Istočnom Sarajevu protokol o saradnji institucija i nevladinih organizacija u pružanju podrške preživjelima i svjedocima u slučajevima ratnih zločina, seksualnog nasilja i drugih krivičnih djela rodno zasnovanog nasilja u regiji Istočno Sarajevo.


Cilj protokola je pružanje pomoći preživjelima i svjedocima da bi dobili sveobuhvatnu i efikasnu podršku, te jednak pristup i prilagođen tretman, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija istakao je da se o nasilju nad ženama u posljednje vrijeme govori više nego ranije, ali se u praksi ne čini dovoljno da se pomogne žrtvama bilo kojeg oblika nasilja.

On je dodao da šira društvena zajednica sa podozrenjem gleda na žrtve nasilja, a zakonska regulativa koncipirana je tako da žrtve vrlo često nisu u situaciji da dođu do pravde.

"Poražavajući je podatak da su žene iz Republike Srpske koje su pretrpjele torturu u ratu i konačno bile spremne da o tome progovore na sudu, ustupile potrebnu dokumentaciju udruženjima logoraša i nadležnim instiucijama, a na kraju doživjele to da njihova dokumentacija nestane i da nemaju mogućnost da dokažu sve strahote kroz koje su prošle", rekao je on.

Samardžija je naglasio da je zastrašujući i podatak Svjetske zdravstvene organizacije da je svaka treća žena žrtva fizičkog ili seksualnog nasilja.

Prema njegovim riječima, o ovome je potrebno neprestano govoriti i ukazivati na ove probleme, kao i alarmirati nadležne da se uvedu oštrije krivične sankcije za počinioce nasilja, a da žrtve dobiju satisfakciju.

On je podsjetio da je grad Istočno Sarajevo ranije potpisao Protokol o sprečavanju nasilja u porodici i Povelju Grada ravnopravnosti.

Britanski ambasador u BiH Edvard Ferguson istakao je da žrtve seksualnog nasilja dolaze iz svih dijelova BiH i više od 20 godina žive sa tim šta im je učinjeno u proteklom ratu.

Ferguson je naglasio da ove žrtve često žive bez podrške, kako finansijske, tako i podrške društva i psihološke podrške.

On je napomenuo da je danas 21 različita institucija potpisala Protokol, uključujući sud, tužilaštvo, nevladine organizacije, organizacije koje pružaju mentalnu, psihološku i zdravstvenu pomoć, kao i brojne nevladine organizacije iz cijele BiH.

Ferguson ističe da je potrebno da se više finansijskih, ali i ostalih sredstava usmjere na ispunjavanje potreba žrtava i ovo pitanje bi trebalo biti prioritet u okviru reforme socijalne politike u okviru Reformske agende.

"Sada nam je prioritet da se svaki fening novca od poreza iskoristi na što bolju podršku ovim žrtvama", rekao je on.

Predsjednik Upravnog odbora Fondacije "Udružene žene Banjaluka" Nada Golubović istakla je da je danas jako ponosna što su potpisali Protokol o saradnji, koji su podržale sve institucije.

"Tu imamo 21 potpisnika, od toga imamo domove zdravlja, centre za mentalno zdravlje, udruženja preživjelih žrtava proteklog rata i udruženja koja se bave ženskim ljudskim pravima", kazala je ona i zahvalila se britanskoj ambasadi.

Golubovićeva je istakla da su sa udruženjem "Medika" Zenica uspjeli da naprave ovu mrežu, što je tek početak jer će unutar mreže svaka od institucija i nevladinih organizacija pružati ono što može preživjelima.

"Neke od preživjelih seksualnog zlostavljanja ili ratnih tortura nisu spremne da izađu pred sud, ali tu smo mi da ih ohrabrimo da ostvare svoja prava", istakla je ona.

Golubovićeva kaže da će ove žene, ukoliko ne ostvare svoja prava, prenositi traumu sa generacije na generaciju i stalno ćemo živjeti u zemlji koja će biti puna boli.

"Samo prevazilaženjem traume možemo da pomognemo društvu u kojem mi živimo", poručila je ona.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).