Ulogujte se

U ovoj godini niža vrijednost nepokretnosti

Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo na današnjoj sjednici donijela je odluku o visini vrijednosti nepokretnosti po zonama, koja je niža u odnosu na prošlu godinu.


Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić istakao je da se cijena nepokretnosti stana, poslovnog prostora, garaže, industrijskog zemljišta i pomoćnih objekata procjenjuje na osnovu tržišne vrijednosti koju dostavljaju investitori, odnosno po kojoj cijeni oni prodaju, i od toga se uzme srednja vrijednost.

"Tako je ove godine u prvoj zoni cijena stana po kvadratu 1.208 KM, a poslovnih prostora oko 1.250 KM, dok je u prošloj godini bilo 1.600 KM za stan i nešto više za poslovni prostor", rekao je on.

Načelnik je dodao da je, zahvaljujući kretanjima na tržištu i pojavi velikog broja investitora, manjoj potražnji i padu cijena građevinskog materijala, došlo do pada cijena nepokretnosti.

Ćosić je istakao da je Skupština danas donijela i odluku da visina poreske stope na nepokretnosti iznosi 0,10 odsto od tržišne vrijednosti, koja je ove godine manja, što znači da će građani za oko 20 odsto manje platiti poreza u odnosu na prošlu godinu.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući nižoj procjeni tržišne vrijednosti nekretnina koja je određena zajedno sa investitorima, građani će platiti manje poreza, ali će se i u budžet opštine prikupiti manje sredstava po ovom osnovu.

"To znači oko 80.000 KM do 90.000 KM manje sredstava u budžetu opštine u odnosu na prošlu godinu kada je po ovom osnovu prikupljeno oko 320.0000 KM, a ove godine smo planirali od 240.000 do 250.000 KM", rekao je on.

Ćosić je dodao da će se potruditi da razliku nedostajućih sredstava obezbijede na drugi način, a i kroz širi obuhvat onih građana koji su do sada bili izostavljeni kao obveznici poreza na nepokretnosti.

Ćosić je istakao da su danas donijeli i Odluku o raspodjeli sredstava političkim partijama, koja su, iako je izborna godina, ostala na prošlogodišnjem nivou. Sredstva se raspoređuju prema broju odbornika svake političke partije tako da će SNSD i SDS dobiti po 35.000 KM, a ostale političke partije manje.

Skupština je na današnjoj sjednici usvojila i Program održavanja i zaštite lokalnih i nekategorisanih puteva.

Ćosić je istakao da će opština Istočno Novo Sarajevo u ovoj godini izdvojiti 150.000 KM za rekonstrukciju i održavanje lokalnih puteva, a biće novih lokalnih saobraćajnica, kao i gradskih.

"Naša ocjena je da su saobraćajnice na području opštine Istočno Novo Sarajevo u jako dobrom stanju", naglasio je on.

Kad je u pitanju komunalna potrošnja, načelnik je najavio da će ovih dana raspisati tender za zamjenu svih sijalica sa LED sijalicama u ulicama Stefana Nemanje, Hilandarska i Spasovdanska.

"Na ovaj način ćemo kompletan uži urbani dio osvijetliti LED rasvjetom i ostvariti određene uštede, a zamijenjene sijalice ćemo upotrijebiti da proširimo mrežu u prigradskim dijelovima", rekao je Ćosić i dodao da je za ovaj projekat u budžetu planirano 50.000 KM.

Odbornik SDS-a Slavko Tošović istakao je da je dobro što će građani ove godine platiti manje poreza za oko 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).