Ulogujte se

Sahranjena Jela Đuričić, majka heroina

Na Vojničkom spomen groblju "Mali zejtinlik" na Sokocu danas je sahranjena Jela Đuričić, koja je u odbrambeno-otadžbinskom ratu izgubila dva sina i muža.


Sahrani je prisustvovao načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica, koji se prisjetio prvog susreta sa Jelom Đuričić.

"Bilo je to vrijeme kada su Srbi napuštali Sarajevo i okolna mjesta i odlazili u izbjeglištvo", rekao je Bjelica.

On je naveo da je to bilo vrijeme kada su u izbjegličkim kolonama bili kovčezi poginulih srpskih boraca, koji su dali svoje živote za odbranu srpskih ognjišta i Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, to su bili najbolniji dani na Romaniji kada je Vojničko spomen groblje primalo srpske heroje, koji su po drugi put sahranjivani.

"Nikada se ne može zaboraviti strahota tih dana nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, lelek, beskrajna tuga roditelja i braće na ovome svetom mjestu", rekao je Bjelica.

Protojerej stavrofor Boris Banduka podsjetio je da su na Vojničkom spomen groblju sahranjena dva sina i suprug Jele Đuričić.

"Jela je svakodnevno dolazila na ovo sveto mjesto oplakujući grobove svoja dva sina i supruga i sve ove srpske djece kako ih je sa zvala, a mi smo je sa radošću zvali majkom", rekao je Banduka.

U ime predsjednika Republike Srpske vijenac na grob položio je predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Sokolac Bojan Tošić.

Osim njega, vijence su položile i delegacije opštine i sokolačke Boračke organizacije.

Jela Đuričić preminula je juče poslije kraće i teške bolesti u 73. godini.

Đuričićeva je u proteklom ratu izgubila sinove Milomira i Milana i muža Borka. Borko je poginuo 16. septembra 1992. godine, mjesec dana poslije poginuo je Milomir, a godinu dana nakon njegove pogibije stradao je Milan.

Svi su sahranjeni na Vojničkom spomen-groblju "Mali Zejtinlik" na Sokocu.

Đuričićeva je prije rata sa porodicom živjela u Vogošći, kod Sarajeva, gdje je i doživjela tragediju. Nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, sa kćerkom Bebom preselila se na Sokolac.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).