Ulogujte se

Odbačena inicijativa SNSD-a o reorganizaciji grada

Skupština grada Istočno Sarajevo odbacila je danas incijativu predsjednika Opštinskog odbora SNSD-a Istočno Novo Sarajevo LJubiše Ćosića da bude izvršena reorganizacija grada i ukinute dvije opštine, jer je to, kako je obrazloženo, u suprotnosti sa zakonskim propisima.


U usvojenom zaključku navodi se da ova inicijativa "ima za cilj da destabilizuje grad Istočno Sarajevo i da ne doprinosi funkcionisanju i razvoju grada, već skretanju pažnje sa stvarnih problema".

Ćosić, koji je i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo, pokrenuo je inicijativu da se opština Istočna Ilidža pripoji opštini Istočno Novo Sarajevo, a da se dio opštine Istočni Stari Grad pripoji opštini Pale, a drugi dio opštini Istočno Novo Sarajevo.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija istakao je da je ova tačka stavljena na dnevni red na inicijativu načelnika opštine Istočni Stari Grad, a u vezi sa inicijativom o novoj teritorijalnoj organizaciji grada i ukidanjem pojedinih opština.

Samardžija je istakao da je organizacija grada izvršena u skladu sa zakonom i da ovakve ideje nisu dobrodošle u ovo vrijeme jer ima prečih pitanja koja treba rješavati.

"Zbog toga je Skupština grada odbacila ovu inicijativu, koja može da doprinese destabilizaciji političkih prilika u Republici Srpskoj i na području grada Istočno Sarajevo", rekao je Samardžija.

On je ocijenio da nova teritorijalna organizacija ne bi doprinijela smanjenju troškova.

LJubiša Ćosić istakao je da je ta inicijativa dio političkog programa SNSD-a u mandatnom periodu od 2016. do 2020. godine.

On je istakao da je danas Skupština grada napravila presedan i reagovala na izjavu predsjednika Opštinskog odbora SNSD-a, a i odbornici SDS-a i PDP-a, kako je rekao, dali su sebi za pravo da presuđuju šta je dobro, a šta ne.

"Mislim da je ovo skretanje sa stvarnih problema i jedino sam u tome saglasan sa ovim zaključkom Skupštine grada", rekao je Ćosić i dodao da su mu danas upućene i prijetnje zbog ove inicijative.

On je rekao da je samo iznio različito mišljenje, ističući da SNSD nikada neće imati namjeru da destabilizuje grad Istočno Sarajveo, već naprotiv, da ga jača.


"To što imamo drugačije viđenje teritorijalne organizacije ide u prilog jačanju grada i opština, ukoliko su njihovi stanovnici za reorganizaciju", rekao je Ćosić.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Predrag Kovač ocijenio je da je opasno u Istočnom Sarajevu igrati se bilo kakvim prekrajanjima granica i rušenjem utvrđenih normi.

Kovač je naglasio da spajanje opština ne bi doprinijelo jačanju opštine i grada, niti će takve opštine imati veću političku, ekonomsku ili bilo kakvu drugu snagu nego što je to sada slučaj.

"Ovakve izjave izazivaju tenzije i bunt velikog broja ljudi", rekao je on i napomenuo da opština Istočna Ilidža ima više stanovnika nego Istočno Novo Sarajevo.

Prema njegovim riječima, u sistemu glomaznih opština trpe samo građani, što dokazuje i činjenica da razvijene zemlje u Evropi nemaju velike opštine, a nedavno se i od Doboja odvojila opština Stanari.

Načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović rekao je da nije saglasan sa inicitivom za prekrajanje opštinskih granica unutar Istočnog Sarajeva jer grad i opštine treba da budu decentralizovani.

On smatra da su grad Istočno Sarajevo i opštine dobro organizovani i da ovakve inicijative prave samo probleme i skreću pažnju sa važnijih problema.

"Mi iz opštine Istočni Stari Grad nikada nećemo prihvatiti da nas neko ukida, prekraja i dodjeljuje nekome drugom. Smatram da radimo dobro i da smo izgradili funkcionalnu opštinu, kao i grad", istakao je Gašanović.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).