Ulogujte se

"Jahorina film festival" - prijavljen rekordan broj filmova iz 117 zemalja

Više od 2 700 filmova iz 117 zemalja prijavljeno je za učešće na ovogodišnjem, Devetom međunarodnom festivalu dokumentarnog filma, turizma i ekologije Jahorina film festival koji će biti svečano otvoren 26. avgusta u 19 časova u Kulturnom centru u Palama. Selektori su izabrali 95 filmova iz 28 zemalja.

Prema riječima direktora JFF Mirka Despića, većina filmova urađena je u izuzetno kvalitetnoj produkciji , a jedan broj njih već je osvojio nagrade na nekim međunarodnim festivalima. Ono što je karakteristično za ovu godinu jeste to što je povećan broj sekcija, a festival je proširen na oblasti dokumentarnog i kratkog igranog filma. Određen broj filmova ima političku tematiku, rekao je Despić.

Moto ovogodišnjeg festivala jeste „Dodirni svjetlost“, što će biti važna vodilja i članovim žirija, kada budu odlučivali o nagradama.Zbog velikog broja sekcija, ove godine predsjedavaće dva festivalska žirija. Članovi žirija koji će ocjenjivati dokumentarne i kratke igrane filmove su: Osman Arslanagić, profesor na Akademiji lijepih umjetnosti u Sarajevu, Luka Kecman, dekan Akademije u Banjaluci i Rop Lal, predavač na Azijskoj akademiji za film i televiziju iz Nju Delhija.Žiri koji će ocjenjivati ekološke i turističke filmove Edvard Ferguson, ambasador Velike Britanije u BiH, Igor Čolak, direkor Sremfilm festivala i Tina Eferović Čubrilo, predsjednik FIJET-a iz Hrvatske. Predsjednik žirija je ambasador velike Britanije u BiH Edvard Ferguson.

Direktor JFF kaže da se na festivalu očekuje dolazak pedesetak autora i gostiju iz regiona, Evrope i svijeta, a prvi put će se pojaviti predsjedniik svjetskog udruženja turističkih novinara i pisaca u turizmu Tižani Hadad, nekadašnji ministar turizma Tunisa. I ove godine biće dodijeljene nagrade za najbolje ekološke projekte u BiH. Festival će otvoriti film Drugi susret srpskog autora Željka Mirkovića, koji govori o susretu oficira jugoslovenske vojske koji je prilikom bombardovanja Srbije oborio čuveni avion F- 117 i američkog pilota koji je upravljao tzv. „nevidljivim avionom“.

Pokrovitelji Festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture RS,Ministarstvo civilnih poslova BiH, Fondovi za zaštitu životne sredine RS i FBIH,Grad IS,opština Pale, TO Istočnog Sarajeva i Sarajevska pivara.Medijski sponzori su BHT, RTRS i TV OSM .

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).