Ulogujte se

Istočna Ilidža: Nakon usvajanja budžeta za 2020. godinu, odbornici vladajuće koalcije stopirali odluke koje pune budžet

Skupština opšttine Istočna Ilidža usvojila je na današnjoj sjednici jednoglasno budžet za 2020. godinu u iznosu od 9 miliona i 300 hiljada maraka. Budžet je usvojen nakon što je načelnik opštine Marinko Božović prihvatio amandmane skupštinske većine. Međutim, nakon usvajanja budžeta odbornici skupštinske većine usvojili su novi amandman za smanjenje poreske stope, te nisu podržali niz odluka koje se odnose na punjenje budžeta opštine Istočna Ilidža i na taj način, kako tvrde u SDS i PDP-u, prekršili dogovore i doveli u pitanje likvidnost opštine.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović ističe da se skupštinska većina dogovora pridržavala svega nekoliko minuta. Kaže da je on uz konsultacije prihvatio sve amandmane koje je predložila skupštinska većina kako bi budžet bio usvojen i kako bi se u narednoj godini realizovali svi planirani projekti, ali da ni to nije bilo dovoljno odbornicima SNSD-a i njihovim koalicionim partnerima, jer je njima, kako je istakao, bitnije ostvariti politički poen, nego stvarni interesi građana.

„Sve ono što smo u kabinetu načelnika dogovorili prilikom konsultacija oko amandmana, budućih projekata, svega onoga što se odnosi na socijalnu zaštitu, pronatalitetnu politiku, ispostavilo se da je samo skupljanje jeftinuih političkih poena SNSD-a i njihovih koalicionih partnera. Dogovori s njima mogu da traju samo jedan minut, sve poslije toga je neizvjesno i oni poslije toga prekše sve što se s njima dogovori. Ispostavilo se da su u nastavku sjednice bili protiv niza odluka koje se odnose na punjenje budžeta opštine Istočna Ilidža i doveli u pitanje oko milion i po maraka koje su planirane u budžetu za 2020 godinu“, naglasio je Božović.

I odbornik PDP-a u SO Istočna Ilidža Rade Ćosović ističe da su odbornici skupštinske većine svojim postupcima ugrozili budžet za koji su glasali, a samim tim i investicije na području opštine Istočna Ilidža.

„Džaba smo zasijedali čitav dan ako smo usvojili budžet, a nakon toga osporili određene odluke koje znače prihod u budžetu, a koje osporava privremena skupštinska većina. Određene odluke su sigurno dovedene u pitanje. Džaba nam je davati izjave za medije, džaba širiti pozitivne informacije po društvenim mrežama, ako dogovor izigramo za pet minuta“, istako je Ćosović.

Iako je pred kamerama, šef kluba SNSD-a Nebojša Šešlija, izjavio da će vladajuća koalicija podržati i ostale tačke dnevnog reda, to ipak nije učinjeno, te su nakon odlaska novinara, odbornici SNSD i koalicionih partnera, bili uzdržani prilikom glasanja za niz tačaka koje se odnose na punjenje budžeta opštine Istočna Ilidža, te predložili i usvojili novi amandman za smanjenje poreske stope.
Božović je istakao da će uprkos, neprincipijelnom ponašanju odbornika vladajuće koalicije, koja je stopirala razvojne investicije, uvijek podržati odluke od kojih će isključivu koristi imati građani Istočne Ilidže.

„Drago mi je što ste podržali zamjenu zemljišta za amblantu u Kasindolu, što ste podržali kupovinu zemljišta za pristupni put prema budućoj zgradi gimnazije. Dugo je trebalo da vam postane jasno da su to dobri projekti i poslije dužeg ubjeđivanja te odluke ste prihvatili. Vjerujem da ćte i ove naredne prihvatiti, jer se tu ne radi o Marinku Božoviću, ne radi se o vama odbornicima, već o građanima koji će imati koristi od realizacije tih projekata“, zaključio je Božović.

Skupština opštine Istična Ilidža danas nije usvojila rebalans budžeta za 2019. godinu jer su odbornici aktuelne većine bili protiv. Na današnjoj sjednici usvojen je Izvještaj o radu opštinske organizacije Crvenog krsta uz pohvale svih odbornika da ova organizacija odlično radi svoj posao.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).