Ulogujte se

IS Radio glavni medijski partner u RS muzičko-scenskog spektakla „Carmina Burana“

Muzičko-scenski spektakl „Carmina Burana“ u izvođenju orkestra, hora, baleta i solista Nacionalne Opere i Baleta iz Sjeverne Makedonije i gostiju iz Portugala, Srbije, Turske i BiH biće izveden 30.11. u KSC Skenderija, u dvorani „Mirza Delibašić“ sa početkom u 20.00 časova .

Jedno od najčešće izvođenih dela u svijetu, muzička legenda svevremene snage i senzualnosti, „moćno“ djelo muzike dvadesetog vijeka, „Carmina Burana“ najpopularnija je kantata Karla Orfa, prema mišljenju mnogih, najvećeg kompozitora scenske muzike prošlog vijeka.

„Carmina Burana“ očarava jednostavnošću, životnim ritmom, a prije svega temperamentom kojim je obilato “natopljena” svaka numera, i sam Orf smatrao je ovu kantatu svojom “najkompozicijom”, proglasivši je Opusom 1. Sve što je napisao prije nje, anulirao je i rekao:

  • Sve što sam napisao do sada i što ste, nažalost, objavili, možete odbaciti, moja sabrana djela počinju sa “Karminom Buranom”.

IS Radio je prepoznao značaj ovog događaja, i danas je zvanično potpisan memorandum o medijskom partnerstvu između organizatora događaja – Fondacije za umjetnost i obrazovanje „Amadeus“ i IS Radija koji je glavni medijski pokrovitelj ovog događaja u Republici Srpskoj.

„Saradnja između IS Radija i Fondacije za umjetnost „Amadeus“ će dovesti do dobrih rezultata u pogledu informisanja i obavještavanja građana Istočnog Sarajeva o aktivnostima projekta „Carmina Burana“ , koji će se održati u Sarajevu 30.11.2019. godine,“ zaključak je potpisnika memoranduma.

Realizacija i postavka ovog spektakla okupila je izvrsne umjetnike među kojima su Miodrag Tabački iz Srbije, Kan Arslan iz Turske, Gizem Betil iz Turske, Elena Dončeva iz Republike Sjeverne Makedonije, Dejan Proshev iz Republike Sjeverne Makedonije, i drugi.

Uz goste Nacionalne Opere i Baleta Republike Sjeverne Makedonije nastupit će i bosansko- hercegovački umjetnici i dječiji horovi, a sve pod dirigentskom palicom maestra Emira Nuhanovića.

Karte se mogu kupiti na www.kupikartu.ba , na blagajnama bkc-a i
platou Skenderije, a jedan broj karata će biti podijeljen predstojeće sedmice slušaocima IS Radija u Jutarnjem programu.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).