Ulogujte se

Učenici Srednje škole „28. juni“ dobili mogućnost za obavljanje prakse u kompaniji „Folksvagen“

Deset učenika Srednje škole „28. juni“ iz Istočnog Novog Sarajeva potpisali su danas ugovore za stipendiranje praktične nastave koji će im omogućiti da obavljaju praksu u kompaniju „Folksvagen“ i dobijaju mjesečno po 150 KM.

Direktor Srednje škole „28. juni“ Boris Brajović istakao je da su stipendisti tehničari elektrotehnike koji će svakih 15 dana do kraja školske godine obavljati praksu u „Folksvagenu“. On je naveo da je zahtjev kompanije „Folksvagen“ bio da praksu obavljaju isključivo tehničari elektronike.

„Učenici koji budu obavljali praktičnu nastavu počinju se pripremati za samostalan rad. Jedan od problema sa kojim se susreću škole je kako osposobiti učenika da nakon završetka srednje škole bude konkurentan na tržišu rada“, istakao je Brajović.

Učenik prvog razreda Srednje škole „28. juni“ Luka Tomanović rekao je da mu ova praktična nastava mnogo znači, jer će imati priliku da sve što uči u školi, primijeni i u praksi.

Rukovodilac ljudskih resursa i pravnog odjeljenja u kompaniji „Folksvagen“ Samir Džubur rekao je da je ovaj projekat najbolji primjer kako opština, škola i privreda treba da sarađuju.

„Udruženje je incijator koji nam je omogućio da stupimo u kontakt sa školom i opštinom, kako bi saznali koji kadar škola može da nam pruži, ali i da mi njima kažemo koji su nama kadrovi potrebni da bi mogli dalje da se širimo i razvijamo“, rekao je Džubur.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Igor Đokanović rekao je da je „Pro-poso“ jedinstven projekat koji spaja srednju školu, odnosno obrazovanje sa privredom, u ovom slučaju sa kompanijom „Folkvagen“.

„Ovaj projekat je značaj za sve učesnike jer će steći praktično znanje, škola će poboljšati kvalitet nastave, a kompanija Folksvagen će, možda, pronaći odgovarajuća lica koja će moći zaposliti nakon srednje škole, jer su uvijek u potrazi za kvalitetnim kadrom“, naveo je Đokanović.

On je rekao da opština već dvije godine sarađuje sa Udruženjem „Progres“, kao i da su imali dva zajednička projekta, vrijednosti od 30.000 KM, te da se prvi odnosio na obuku prilikom zapošljavanja, a drugi na stipendiranje učenika.

Koordinator projekta „Pro-poso“ Elvir Čaušević naglasio je da je cilj ovog pilot-projekta unapređenje kvaliteta nastave, te naučiti učenike što više specifičnih i socijalnih vještina koje će povećati njihove šanse za zaposlenje.

Čaušević, koji je i predsjednik Udruženja „Progres“, naveo je da je Ministarstvo inostranih poslova Njemačke glavni finansijer projekta „Pro-poso“.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).