Ulogujte se

Vuković i Lučić sa ministrom Sjeverne Rajne o funkcionisanju lokalnih zajednica

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković i predsjednik Skupštine grada Miroslav Lučić razgovarali su sa ministarkom u Vladi njemačke pokrajine Sjeverna Rajna – Vestfalija,  Inom Šarenbah, o funkcionisanju lokalnih zajednica u Republici Srpskoj i aktivnostima Gradske uprave Istočnog Sarajeva.

Vuković i Lučić upoznali su Šarenbahovu o problemima sa kojim se suočavaju lokalne zajednice zbog centralizacije fiskalnog sistema u Republici Srpskoj i činjenice da se sredstva, obezbijeđena zahvaljujući resursima lokalnih zajednica, ne vraćaju u dovoljnoj mjeri jedinicama lokalne samouprave, zbog čega ne mogu biti iskorišćena za značajniji razvoj opština i gradova.

Na sastanku je bilo riječi o usvajanju primjera pozitivne prakse drugih zemalja, koji mogu doprinijeti razvoju ovog područja. Razgovarano je i o problemu odlaska sve većeg broja ljudi iz Republike Srpske u Njemačku, te konstatovano da ovo pitanje treba sistemski da riješe predstavnici vlasti u Republici Srpskoj i BiH.

Vuković i Lučić istakli su da određene političke aktivnosti, poput nedavne deklaracije SDA, ne doprinose stabilnosti i razvoju ovog područja.

„Kad je riječ o odnosima sa predstavnicima vlasti u Federaciji BiH, smatramo da je saradnja moguća u oblastima u kojima postoji zajednički interes, a da teme koje podižu političke tenzije ne treba da se nalaze na dnevnom redu“, istakli su Vuković i Lučić.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).