Ulogujte se

Veće interesovanje studenata za kineski nego za srpski jezik

Kod nas je trenutno veće interesovanje za kineski nego za srpski jezik, koji je kao i istorija program od nacionalnog značaja.

 

Boreći se da upišu što više studenata neki fakulteti prinuđeni su da se otimaju i za kandidate koji su srednju školu završili sa prosječnom ocjenom dva. To nije dobro, jer spuštanje kriterijuma dovodi do urušavanja sistema obrazovanja.

Istakao je to u intervju za “Glas Srpske” rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić, koji je tu dužnost preuzeo u ponedjeljak.

- Na Medicinskom fakultetu u Foči ranije smo donijeli odluku da se ne može upisati niko ko ima prosjek iz srednje škole ispod tri. Govorili su nam da svi imaju pravo da studiraju i u pravu su, ali je problem što mi tako sistem obrazovanja prilagođavamo tim studentima, što je katastrofa. Bolje je i da upišemo manje studenata ali da budu kvalitetniji - istakao je Kulić, koji je sedam i po godina bio dekan Medicinskog fakulteta u Foči.

On potvrđuje da je pet odsto manje studenata na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu ove godine nego lani. 

Prema njegovim riječima ključni faktor za takvo stanje je demografija.

"Na to ne možemo mnogo uticati, ali na kvalitet nastave sigurno možemo. Studenti radije odlaze da studiraju u Beograd ili Novi Sad, što znači da nam je neophodna stalna reforma", kazao je on i dodao da se u nauci  promjene dešavaju veoma brzo i treba ići u korak s tim.

"Kod nas je trenutno veće interesovanje za kineski nego za srpski jezik, koji je kao i istorija program od nacionalnog značaja. Jedna od varijanti je da se na te smjerove određeni period ne upisuju studenti ili da dva javna univerziteta naprave dogovor pa da na jednom upisujemo jedne, a na drugom sljedeće godine. Studijski programi kao što su psihologija i pedagogija moraće se spajati", kazao je novi rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).