Ulogujte se

Počeli „Dani kineskog filma u Republici Srpskoj“

Petodnevna manifestacija „Dani kineskog filma u Republici Srpskoj“, koju organizuje Kinoteka Srpske u saradnji sa Ambasadom Kine u BiH i Kineskim filmskim arhivom, otvorena je sinoć u Palama. Manifestacija je počela prikazivanjem filma “Tajna Kine” režisera Vanga Đisina čiju okosnicu čine događaji i ličnosti ključni za nastanak savremene Kine. Publika će u naredna četiri dana imati priliku da pogleda filmove novije kineske produkcije, to jeste igranog „Operacija Mekong“, dokumentarnih „Majstori u Zabranjenom gradu“ i „Himalaji: Put ka vrhu“, te animiranog „Bijela zmija“.

Direktor Kinoteke Republike Srpske Snježan Lalović rekao je da je manifestacija „Dani kineskog filma u Republici Srpskoj“ pripremana četiri mjeseca u saradnji sa Kineskim arhivom i Ambasadom Kine u BiH, te izrazio zadovoljstvo što je i Kinoteka, organizovanjem ovog događaja, “jedan kamen u izgradnji mostova prijateljstva između Republike Srpske i Kine”.

Ambasador Kine u BiH Đi Ping, koji je prisustvovao manifestaciji otvaranja, zahvalio je za gostoprimstvo i istakao da je ovaj događaj veoma značajan i za kineski i za srpski narod.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković istako je da veoma binto postajanje republičkih institucija na području grada Istočno Sarajevo, te naglasio saradnju sa NR Kinom koja je uspostavljna na više nivoa.

“Nama je veoma značjna saradnja sa NR Kinom, a u tom pogledu je i važno što Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, otvaranjem Katedre za sinologiju, razvija veoma dobre kontakte. Sve to ima podršku grada Istočno Sarajevo, jer i mi tako ostvarujemo kontakte i saradnju na raznim društenim poljima sa Kinom”, naglasio je Vuković.

Manifestaciju “Dani kineskog filma u Republici Srpskoj” otvorila je pomoćnik ministra prosvjete i kulture Tanja Đaković. Manifestacija je organizovana uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, grada Istočnog Sarajeva, opštine Pale i paljanskog Kulturno-sportskog centra. Sve projekcije biće održane u sali Kulturnog centra u Palama od 19.00 časova, a ulaz je slobodan.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).