Ulogujte se

Usvojen izvještaj o izvršenju budžeta grada Istočno Sarajevo za šest mjeseci

Odbornici Skupštine grada Istočno Sarajevo usvojili su danas izvještaj o izvršenju gradskog budžeta za prvih šest mjeseci ove godine u iznosu od 10.048.485 KM ili 67,50 odsto od plana. Budžet za ovu godinu iznosi 14.887.000 KM. Zamjenik gradonačelnika Danko Vučetić rekao je da ovaj izvještaj pokazuje kontinuitet u finansijskoj stabilnosti Gradske uprave Istočnog Sarajeva.

„Gradska uprava kontinuirano sprovodi odgovornu finansijsku politiku, jer želimo da obezbijedimo stabilnost našeg grada i u narednim godinama, odnosno, takav budžet koji će i u narednom periodu da bude održiv i prilagodljiv potrebama svih institucija i ustanova na području Istočnog Sarajeva“, naglasio je Vučetić.

Kad je riječ o zdravstvenoj zaštiti na području Istočnog Sarajeva, Vučetić je rekao da su problemi u zdravstvu evidentni u cijeloj Republici Srpskoj, te da tome treba sistemski pristupiti.

„Iako grad nema statutarne nadležnosti u oblasti zdravstva, zainteresovani smo za poboljšanje zdravstvene zaštite naših građana. U tom smislu, u proteklih 10 godina iz našeg budžeta izdvojeno je 800.000 KM za pomoć zdravstvenim ustanovama, prvenstveno Bolnici ‘Srbija’.  Prošle godine za potrebe bolnice obezbijedili smo nabavku aparata vrijednog 50.000 KM, a tokom ove godine donirali smo aparate za defibrilaciju bolnici i svim domovima zdravlja u našem gradu u vrijednosti 70.000 KM“, istakao je Vučetić.

Šef Kluba odbornika SNSD Damjan Škipina rekao je da su odbornici njegove stranke bili protiv izvještaja o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci ove godine, jer, prema njegovom mišljenju, kompletna slika moći da bude stvorena početkom naredne godine, kada se bude razmatrao izvještaj o izvršenju budžeta za ovu godinu.

Šef Kluba odbornika Srpske demokratske stranke Nenad Samardžija pojasnio je da je iskazani suficit u polugodišnjem izvještaju rezultat nerealizovanih projekata na području grada, čiji se završetak očekuje u narednom periodu.

„Ovaj budžet je stabilan i, ukoliko ne dođe do nepredviđenih okolnosti, svi planirani projekti trebalo bi da budu realizovani. Smatram da je Gradska uprava ulaže napor da pronađe model za funkcionisanje i finansijsku stabilnost i u narednom periodu, jer ukoliko je lokalna zajednica finansijski stabilna i održiva, siguran sam da će postojati i politička stabilnost i privredna aktivnost“, rekao je Samardžija.

Govoreći o zdravstvenoj zaštiti na području grada, Samardžija je istakao da Vlada RS, vjerovatno, ima načina da izmiri nagomilana dugovanja u zdravstvenom sektoru u iznosu !,1 milijardi KM, te da je potrebno uložiti određen napor i pokazati volju za rješavanjem tih problema.

„Odbornici Skupštine grada su kao ozbiljni i odgovroni građani izrazili zabrinutost zbog stanja u oblasti zdravstvene zaštite, prvenstveno kad je riječ o finansijskim obavezama zdravstvenih ustanova i odliva kadrova“, naglasio je Samardžija.

Samardžija je rekao da Vlada RS, u saradnji sa lokalnim zajednicama, izdvaja značajna sredstva za podsticaj zapošljavanja, međutim, efekti nisu vidljivi.

„Godišnje se za podsticaj zapošljavanju izdvoji oko 30 miliona KM, ali na kraju nemamo vidljive efekte. S tim u vezi, zatražili smo od resornog odjeljenja u Gradu Istočno Sarajevo da uradi alalizu i ovoj skupštini dostavi informaciju o efektima takvog podsticaja zapošljavanja. To su sredstva svih građana, a mi nemamo nikakav uvid u stvarne efekte takvog načina podsticaja, čak, svjedočimo i slučajevima zloupotrebe tih sredstava“, zaključio je Samardžija.

Skupština grada Istočno Sarajevo razmatrala je danas i Informacije o funkcionisanju javnih komunalnih preduzeća, održavanju čistoće i upravljanju otpadom,  informacije o stanju u oblasti informisanja, zapošljavanja, izgradnji infrastrukturnih objekata, te izmjenu odluke o osnivanju Agrarnog fonda grada Istočno Sarajevo.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).