Ulogujte se

U područnim školama u okolini Pala nema nijednog prvačića

U osnovnim školama „Pale“ i „Srbija“ u opštini Pale u školske klupe je sjeo manji broj prvačića u odnosu na upisni rok za prošlu godinu, dok je u osnovnoj školi „Mokro“ broj učenika prvog razreda u blagom porastu, u centralnoj školi.

Problem zbog nedovoljnog broja učenika najviše će ove godine osjetiti upravo Osnovna škola „Srbija“, to jest njena područna škola u Podgrabu i područne škole OŠ „Mokro“ na Vučijoj Luci, Hreši i u Kadinom selu, gdje nije upisan nijedan prvačić.

Direktor Osnovne škole „Srbija“ Sanja Marković kaže da su u novoj, predstojećoj školskoj 2019/20. upisali 57 učenika u prvi razred, koji će biti raspodijeljeni u dva odjeljenja u centralnoj školi, dok u područnom odjeljenju u Podgrabu nema nijednog učenika.

– Zadovoljni smo odzivom djece sa našeg upisnog područja, ali je generalno ova generacija malobrojna zbog čega imamo i jedno odjeljenje učenika prvog razreda manje u odnosu na prethodne godine – kaže Markovićeva.

Dodaje da u područnoj školi u Podgrabu po prvi put nije upisan nijedan prvačić.

– Uprava škole i kolege su vrijedno radili tokom ljeta i obezbijedili sve potrebne uslove za početak nove školske godine. Svim učenicima, njihovim roditeljima, kao i kolegama želim srećnu i uspješnu novu školsku godinu – dodaje Markovićeva.

Direktor Osnovne škole „Mokro“ Radmila Veselinović ističe da je ove godine u centralnoj školi u Mokrom upisan 21 prvačić, dok najmlađih učenika u ovom upisnom roku nema u područnim školama na Vučijoj Luci, Hreši i u Kadinom selu.

– U područnim školama nemamo prvačića, a inače broj djece na nivou škole se smanjuje, što je posljedica migracije stanovništva – kaže Veselinovićeva.

I u najbrojnijoj i najstarijoj Osnovnoj školi „Pale“ ove školske godine manje je upisanih prvačića u odnosu na prethodnu školsku godinu.

Direktor škole Aleksandar Rajić kaže da su ove školske godine upisana 93 prvačića, što je za oko 11 prvačića manje u odnosu na prošlu godinu. On kaže da je broj upisanih prvačića prosječan za posljednjih 5 godina, te da se ne radi o prevelikom padu broja upisanih đaka, kada je riječ o ovoj školi.

– To jeste određen pad u odnosu na prošlu godinu, ali gledajući posljednjih pet godina, to je prosječan broj učenika koji se kreće oko njih desetak „gore – dole“. Proteklih godina upisujemo po četiri odjeljenja, a da bi formirali toliko odjeljenja potrebno nam je više od 90 učenika – kaže Rajić.

Gledajući period od 20 godina unazad, koliko on radi u ovoj školi, broj učenika je u padu, što zbog migracije stanovništva, što zbog podjele učenika i nastavnog kadra na dve škole u samim Palama.

– Kada sam ja počeo da radim 1998. godine, u ovu školu je upisano više od 2.200 učenika. Nažalost, danas u obje škole u Palama ima manje od 1.600 učenika – kaže Rajić.

Prije osnivanja nove škole „Srbija“ u Palama, broj odjeljenja se, u tada jedinoj školi „Pale“, kretao i do 9, dok sada u ovoj školi postoje 4 odjeljenja, u „Srbiji“ 2 i u područnoj školi u Podgrabu jedno odjeljenje.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).