Ulogujte se

Sokolac: Nova Odluka o dopunskim pravima boračkih kategorija

Novom Odlukom o dopunskim pravima porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca opštine Sokolac, devet ranijih prava smanjeno je na četiri, ali će planiranim sredstvima od 80.000 KM biti obuhvaćeno više korisnika.

Ovom odrukom utvrđuju se dopunska prava boračkih kategorija sa područja opštine Sokolac, ako su nezaposleni ili u stanju socijalne potrebe i ukoliko im ukupna mjesečna primanja po članu domaćinstva ne prelaze 260 KM.

Novom odlukom, kako je obrazloženo odbornicima na sjednici lokalne Skupštine, više se neće rješavati pitanja nabavke ogreva i stambenog zbrinjavanja za porodice poginulih, neće se snositi troškovi prevoza osnovaca, kao i stipendiranje studenata jer su promijenji uslovi za njihovu primjenu novim zakonskim rješenjima.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za opštu upravu Ljiljana Damjanović rekla je novinarima da se prema ovoj odluci iz budžeta opštine Sokolac nadoknađuju troškovi sahrane i obezbjeđuje dio sredstava za troškove liječenja, sufinasiraju troškovi ekskurzija djece ratnih vojnih invalida u iznosu od 50 odsto od ukupnih trškova i učestvuje u nadoknadi troškova prevoza za djecu RVI od prve do četvrte kategorije i djecu demobilisanih boraca prve i druge kategorije.

- Mi imamo po komisiji oko 100-120 zahtjeva koji se odnose na troškove sahrane i liječenja i s obzirom da je neki prosječni iznos koji se po zahtjevu odobrava 250–300 KM, od planiranih 80.000 KM u budžetu značajna sredstva ulažemo u finansiranje tih zahtjeva - navela je Damjanovićeva.

Ona je istakla da porodice poginulih boraca mogu podnijeti zahtjev po bilo kom osnovu iz ove odluke bez obzira na njihova primanja po članu domaćinstva.

Prema njenim riječima, ranija prava iz ove odluke definisana su novim zakonskim rješenjima.

Damjanovićeva je naglasila da u Republici Srpskoj samo tri opštine imaju odluku o dopunskim pravima porodica poginulih boraca, RVI i demobilisanih boraca i da je jedna od njih Sokolac.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je novinarima da je iz budžeta opštine Sokolac do sada izdvojeno skoro 90.000 KM za dopunska prava, da je izmireno 70.000 KM i da je oko 20.000 KM ostalo neizmirenih obaveza po tom pitanju.

On je rekao da u narednih 15 dana predstoji formiranje sedmočlane Komisije za dopunska prava boračkih kategorija, u kojoj su četiri člana iz udruženja proisteklih iz minulog Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).