Ulogujte se

I. Ilidža: OŠ Јovan Dučić jedna od najstarijih u Srpskoj i BiH

Osnovna škola "Јovan Dučić" u naselju Kasindo u opštini Istočna Ilidža jedna je od najstarijih u Srpskoj i BiH. Pronađeno je pismo mještana tadašnjim vlastima, iz 1897.godine, u kojem traže osnivanje škole. Prva generacija učenika krenula je na nastavu 1901.godine.

Škola u Kasindolu prvi put se pominje u pisanim tragovima s kraja 19-tog vijeka. Tačnije 13. oktobra 1897. godine seoski knezovi i ugledni mještani tadašnjeg Kobiljdola, a sada Kasindola, te Toplika i Lukavice zatražili su od austrougarskih vlasti u Sarajevu odobrenje za osnivanje škole.

- U tom zahtjevu su oni naveli kako je teško da djecu šalju u školu na Ilidžu pogotovu u zimskom periodu, da u Kasindolu postoje privatne kuće u kojima bi u prvom periodu mogla biti škola, rekao je Nedeljko Lubura, novinar.

Јedan od potpisnika pisma koje je iniciralo početak modernog školstva na području Sarajeva bio je ondašnji knez Јovo Erić, predak 85-godišnjeg Gavre Erića.

- Negdje je to bila 1950.godina kada sam krenuo u školu. Tada je škola bila vrlo mala. Sada je prišireno, dotjerano i sređeno. U Kasindolu treba da se diče, istakao je Erić.

Austrougarske vlasti odobrile su izgradnju škole po projektu napravljenom u Beču. Prva generacija upisana je daleke 1901.godine, tada je u školske klupe sjelo 63 učenika među kojima četiri djevojčice. Danas OŠ "Јovan Dučić" pohađa 338 učenika u 18 odjeljenja od 1. do 9. razreda.

- Ponosni smo na ime naše škole i na našu ustanovu obrazovnu koja je jedna od najstariji na prostoru Republike Srpske i BiH i uskoro će proslaviti 120 godina postojanja, naglasila je Milica Vuković, direktorica OŠ “"Јovan Dučić" Kasindo-Istočna Ilidža. 

Škola je kroz više od vijek postojanja mijenjala izgled, ime pa čak i namjenu. I danas se dograđuje, popravlja kako bi učenici imali kvalutne uslove za boravak i učenje.

Poslednja izmjenaponedjeljak, 04 Februar 2019 14:30

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).