Ulogujte se

Dani bezbjednosti saobraćaja

U opštini Istočno Novo Sarajevo danas je održana centralna manifestacija "Dani bezbjednosti saobraćaja u Istočnom Sarajevu" u kojoj su učestovali učenici osnovnih i srednjih škola radi edukacije mladih kao učesnika saobraćaja.


Manifestaciju koja je trajala od utorka, 8. maja, do danas organizovala je Policijska stanica za bezbjednost saobraćaja Istočno Sarajevo u saradnji sa Osnovnom školom "Sveti Sava”, Agencijom za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, Auto-moto savazom Srpske i srednjim školama "28. Juni” i "Gimnazija i srednja stručna škola” Istočna Ilidža.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić istakao je da je značajna svaka manifestacija koja ima za cilj bezbjednost djece jer ona teorijski i praktično uče o bezbjednosti i potrebi da vode računa o svojim i životima svojih drugara.

Ćosić je izrazio očekivanje da će ova manifestacija da postane tradicionalna kako bi se svake godine ukazivalo na neophodnost rada institucije u cilju zaštite života ljudi.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Milija Radović istakao je da je trend u Evropi "grad po mjeri građana, a ne automobila", te ocijenio da Istočnom Sarajevu nedostaju biciklističke staze.

"U narednom periodu trebalo bi da imamo manje vozila u centru grada, a da te površine ostavimo za pješake i djecu i prilagodimo njihovim potrebama“, poručio je Radović i najavio da će se saradnja Agencije i lokalne samouprave nastaviti i u narednom periodu.

Direktor Osnovne škole "Sveti Sava“ Danijela Mrda rekla je da su ove godine u fokusu djeca kao najmlađi učesnici u saobraćaju i oni koji su kao pješaci najviše ugroženi.

Ona je navela da su u toku trodnevne manifestacije održane različite aktivnosti - učenje učestvovanja u saobraćaju djece pješaka, saobraćajna sekcija škole organizovala je pokazne vježbe zajedno sa policijom, vožnja biciklom i testovi znanja, dok su srednjoškolci posjetili "Centrotrans“ da bi se upoznali kako funkcioniše gradski saobraćajni prevoz.

"Danas su se najmlađi pokazali kroz defile u gradu sjajnim maskenbalom, starija odjeljenja su igrala mali fudbal, a srednjoškolci strit basket“, navela je Mrda.

AMS Republike Srpske je obezbijedio pokazne sprave, "pijane naočale“ i pojas koji će kao simulator imati priliku da vide srednjoškolci koji polažu vozački ispit.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).