Ulogujte se

Položen kamen temeljac za izgradnju nove bolnice u Istočnom Sarajevu

U Istočnom Sarajevu danas je položen kamen temeljac za izgradnju nove Bolnice, za šta će biti izdvojeno 46,58 miliona KM bez PDV-a.Kamen temeljac položili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Željka Cvijanović, ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić i direktor Bolnice Goran Todorović.

Dodik je rekao da je izuzetno radostan zbog današnjeg događaja i da je njegovo zadovoljstvo nemjerljivo, jer je tokom proteklih godina, kada god je dolazio u Istočno Sarajevo, uvijek istican problem bolnice.

Navodeći da je rok za izgradnju ove zdravstvene ustanove 1. oktobar naredne godine, Dodik je naglasio da će to biti najbolja i najopremljenija bolnica u Srpskoj s obzirom na iskustvo koje je stečeno izgradnjom sličnih objekata u Bijeljini i Banjaluci.

Dodik je ovom prilikom predložio da se nova bolnica zove "Srbija".

Cvijanovićeva je čestitala građanima Istočnog Sarajeva i svim učesnicima ceremonije početak realizacije jednog veoma važnog projekta koji znači bolje zdravstvene usluge, kao i bolje uslove rada za zdravstvene radnike.

Ona je zahvalila predsjedniku Republike koji, kako je rekla, nije dopustio da se zastane sa realizacijom ovog projekta.

Bogdanić je istakao da izgradnja Bolnice u Istočnom Sarajevu nije značajna samo za Sarajevsko-romanijsku regiju, nego i za cijeli zdravstveni sistem Srpske, navodeći da je Vlada u razvoj zdravstva uložila 600 miliona KM.

On je rekao da ovaj projekat dokazuje opredjeljenje Vlade Srpske da i dalje ulaže u zdravstveni sistem Srpske, ocijenivši da će Bolnica u Istočnom Sarajevu biti jedna od najsavremenijih u regionu.

Direktor Bolnice Goran Todorović rekao je da mu je čast i zadovoljstvo što je domaćin današnje ceremonije u kojoj učestvuju visoki zvaničnici Srpske koji nisu samo prijatelji grada Istočno Sarajevo, već i ove zdravstvene ustanove.

"Njihovim nesebičnim zalaganjem došli smo u priliku da danas položimo kamen temeljac, a da se za 18 mjeseci ponovo okupimo i ozvaničimo početak rada u novoj bolnici", istakao je Todorović.

Svečanosti prisustvuju i ministri u Vladi Srpske - trgovine i turizma Predrag Gluhaković, rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović i porodice, omladine i sporta Jasmina Davidović, potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Sonja Karadžić Jovičević, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević, načelnici opština sa područja grada, kao i zaposleni u ovoj bolnici i veliki broj građana.

Izgradnja i opremanje nove bolnice u Istočnom Sarajevu trebalo bi da košta 46,58 miliona KM bez PDV-a.

Novu zgradu Bolnice u Istočnom Sarajevu izgradiće i opremiti grupa "Marković invest-R.M." iz Laktaša i "Medikal" iz Mostara, koji su na tenderu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite izabrani kao najpovoljniji ponuđači.

Zgrada će biti površine 10.500 metara kvadratnih, a činiće je dva spojena objekta - stacionarni i tehnički, koji će biti povezani sa nedavno izgrađenim polikliničkim objektom.

Planirano je da nova Bolnica Istočno Sarajevo kada u potpunosti bude završena dugoročno opslužuje oko 120.000 stanovnika Sarajevsko-romanijske regije pružajući savremene medicinske usluge.

Vlada Republike Srpske do sada je u oblast zdravstva u Istočnom Sarajevu uložila više od 15 miliona KM, od čega za rekonstrukciju, modernizaciju i opremanje Bolnice Istočno Sarajevo više od 12 miliona KM.

Potpisan ugovor za izgradnju bolnice Istočno Sarajevo

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić i direktor firme "Marković invest - RM" iz Laktaša Rade Marković potpisali su ranije danas u Istočnom Sarajevu ugovor o realizaciji projekta "Projektovanje, izgradnja i opremanje nove ustanove bolnica Istočno Sarajevo" vrijednog 46,58 miliona KM bez PDV-a.

Napokon, nakon dugog vremena, uspjeli smo danas da uradimo najbitiniju stvar, da potpišemo ugovor o realizaciji ovog projekta i očekujem da će se on dalje odvijati bez većih problema - rekao je ministar Bogdanić nakon potpisivanja ugovora.

On je naveo da je riječ o ugovoru i projektu po principu "ključ u ruke", što podrazumijeva projektovanje, kompletnu pripremu lokacije za izgradnju, izvođenje svih građevinskih radova po fazama i kompletno opremanje namještajem i medicinskom opremom prema najvišim standardima koje zahtijeva savremena zdravstvena ustanova.

- Ovo je jedinstven projekat u Republici Srpskoj u dosadašnjem radu našeg sistema zdravstva, a to znači da će nova bolnica imati urađenu i trafo-stanicu, kotlovnicu, sve smještajne i infrastrukturne kapacitete, parking, uređeno okruženje, najsavremeniju medicinsku opremu, nova sanitetska vozila i drugo - precizirao je Bogdanić.

On je zaposlenima u bolnici i stanovništvu Sarajevsko-romanijske regije poželio da za 18 mjeseci, kako je to projektom i predviđeno, dobiju novu bolnicu, a prije toga će, u roku od tri mjeseca, biti opremljen i poliklinički dio koji je sastavni dio ovog projekta.

- Od menadžmenta i osoblja bolnice očekujem da se tokom gradnje objekta dodatno usavršavaju i edukuju - rekao je Bogdanić.

Direktor firme, izvođača radova, "Marković invest - RM" iz Laktaša Rade Marković rekao je da danas počinje realizacija projekta izgradnje nove bolnice u Istočnom Sarajevu.

- Radove ćemo izvesti brzo, kvalitetno i odgovorno. U narednih 18 mjeseci bolnica će biti izgrađena i predata na upotrebu - naglasio je Marković, dodajući da je dao bankarsku garanciju u iznosu od 5,5 miliona KM.

Ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovali su i predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, direktor Bolnice Istočno Sarajevo Goran Todorović i načelnici opština Pale i Istočno Novo Sarajevo.

Novu zgradu Bolnice u Istočnom Sarajevu izgradiće i opremiti grupa "Marković invest - RM" iz Laktaša i "Medikal" iz Mostara koji su na tenderu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite izabrani kao najpovoljniji ponuđači.

Novu bolnicu površine 10.500 metara kvadratnih činiće dva spojena objekta - stacionarni i tehnički koji će biti povezani sa nedavno izgrađenim polikliničkim objektom.

Vrijednost projekta iznosi 46.582.992 KM, bez uračunatog PDV-a, a planirano je da nova Bolnica Istočno Sarajevo kada u potpunosti bude završena dugoročno opslužuje oko 120.000 stanovnika Sarajevsko–romanijske regije pružajući savremene medicinske usluge.

Vlada Republike Srpske do sada je u oblast zdravstva u Istočnom Sarajevu uložila više od 15 miliona KM, od čega za rekonstrukciju, modernizaciju i opremanje Bolnice Kasindo više od 12 miliona KM.

Cvijanović: Izgradnja Bolnice - strateški projekat Vlade

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je izgradnja nove bolnice u Istočnom Sarajevu strateški projekat, koji Vlada Srpske namjerava da realizuje u predviđenom roku od 18 mjeseci.

Nemam dilemu da će tako i biti. Projekat je strateški zbog toga što treba da opslužuje cijeli ovaj prostor na način koji do sada, nažalost, nije bio u mogućnosti. Ovo je na neki način i dug republičkih vlasti prema Sarajevsko-romanijskoj regiji, jer imamo tu obavezu i prema građanima koji ovdje žive, kao i prema zdravstvenim radnicima koji će ovdje da rade - poručila je Cvijanovićeva u Istočnom Sarajevu.

Ona je, nakon potpisivanja Ugovora za realizaciju projekta "Projektovanje, izgradnja i opremanje nove ustanove bolnica Istočno Sarajevo", vrijednog 46,58 miliona KM bez PDV-a, rekla novinarima da očekuje da projekat nove bolnice bude funkcionalan, da bolnica pruža adekvatnu zdravstvenu pomoć i kvalitetne medicinske usluge kako je i predviđeno.

- Želimo da se sve to odvija u savremenom prostoru i modernim uslovima, što će podrazumijevati i da se podižu standardi rada u svakom pogledu. Imati bolje uslove nije dovoljno. Objekat sam po sebi mnogo znači, ali mi imamo očekivanja i kada je riječ o našem medicinskom kadru i kada je riječ o upravljanju cjelokupnom bolničkom strukturom na najbolji način - naglašava premijerka Srpske.

Ona je istakla da je veoma zadovoljna što se za vrijeme njenog mandata u Republici Srpskoj realizuje nekoliko strateških projekata, poput izgradnje ili početka izgradnje velikih projekta koje je Vlada Srpske realizovala u Nevesinju, Bijeljini, Banjaluci, i sada u Istočnom Sarajevu, uključujući i brojne sanacije i rekonstrukcije u oblasti zdravstva.

Ona je građanima Istočnog Sarajeva i osoblju bolnice uputila čestitke povodom početka gradnje nove bolnice, a čestitala je i Vladi Republike Srpske, koja je donosila ozbiljne i ispravne odluke, što će raditi i ubuduće.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).