Ulogujte se

Dodik -Jugović : "Otvoriti put razvoja "

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas na Palama da će veoma brzo biti rekonstruisana skupštinska većina u ovoj opštini i da će biti stvoreni uslovi da načelnik Boško Jugović i ta većina pokažu svoju sposobnosti.


"Ovaj grad i ova opština treba da otvore put razvoja, a ne put zatvorenosti i put špekulacija, kako je bilo u prethodnom vremenu", rekao je Dodik novinarima.

Dodik je naveo da je sa Jugovićem razgovarao o ponašanju skupštinske većine u opštini Pale koja očigledno koči projekte, te da narod mora da zna da napori koje Jugović ulaže, zajedno sa institucijama vlasti na republičkom nivou, mogu da omoguće rješavanje mnogih problema.

"Već vidimo da su zaustavljene sve inicijative, a prethodna vlast je u predizbornoj kampanji zadužila opštinu gotovo dva miliona KM. Kada se to pokušava platiti i riješiti kreditnim zaduženjem, što je jedini mogući način, onda skupštinska većina to odbije, vjerovatno sa namjerom da poruči narodu da načelnik ne može ništa da uradi", rekao je predsjednik Srpske.

On je istakao da je opština Pale jedna od stabilnih i razvijenih opština u Republici Srpskoj i da su u proteklom periodu Vlada i institucije Srpske bile veoma prisutne u nizu projekata, kao što je ulaganje u Jahorinu, izgradnju tunela "Stambolčić", Osnovnu školu "Srbija", studentski centar, rekonstrukciju Osnovne škole "Pale", sportsku dvoranu.

"Bez obzira na to ko je činio lokalnu vlast, mi smo sarađivali. Bilo je nekih problema u prošlom mandatu jer je lokalna vlast odlučila da ne sarađuje u obimu koji je bio potreban sa republičkim institucijama", naglasio je Dodik i dodao da su sada stvoreni uslovi da se ide dalje.

Komentarišući nedavne pojave slanja prijetećih SMS poruka načelniku i predstavnicima DNS-a, Dodik je rekao da je to očigledno poprimilo nedozvoljen i nepotreban nivo.

On je apelovao da se građani prepuste jednom solidarnom i demokratskom životu, da ne rješavaju stvari na taj način, jer one tako sigurno ne mogu da budu riješene.

"Mi smo ponosni na činjenici da smo proteklih godina držali veoma bezbjednosno sigurnim ovo područje i mi ćemo sa stanovišta naših raspoloživih kapaciteta to i dalje činiti", naveo je Dodik.

On je istakao da će po povratku u Banjaluku staviti ovo pitanje na dnevni red kod ljudi koji o tome odlučuju i da će imati pristup koji će "udariti na ovaj problem veoma snažno".

Predsjednik Srpske naglasio je da je sa Jugovićem razgovarao i o "trajnom problemu" - Jahorini, gdje je Vlada i ranije ulagala, ali očigledno to nije bilo dovoljno, zbog čega se mora odrediti na koji način da se uradi rekonstrukcija.

Jugović je zahvalio Dodiku što je posjetio Pale i što su razgovarali o nizu životnih tema u ovoj opštini.

"Razgovarali smo o situaciji na Jahorini i o tome u čemu predsjednik može da pomogne, kao i o aktivnostima u vezi sa preuzimanjem pogona `Famos`, gdje Vlada i predsjednik izražavaju spremnost da pomognu", kaže Jugović.

On je dodao da su tokom današnjeg sastanka razgovarali i o bezbjednosnoj situaiciji, infrastrukturnim projektima i zapošljavanju.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).