Ulogujte se

Čubrilović razgovarao sa predstavnicima OEBS-a

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović razgovarao je danas sa delegacijom Parlamentarne skupštine OEBS - a koju su predvodili Roberto Bateli potpredsjednik Parlamentarne skupštine i specijalni predstavnik za jugoistočnu Evropu, Andreas Notel.

Razgovarano je o političkoj, bezbjednosnoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovni i regionu i pripremama izvještaja predstavnika OEBS-a o stanju i ostvarenom napretku u BiH, saopteno je iz kabineta predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

Kao jedan od očitih primjera nepovjerenja i opstrukcije u ispunjavanju preuzetih međunarodnih obaveze. Čubrilović je istakao nedavno blokiranje donošenja zakona o akcizama u Parlamentarnoj skupštini BiH što je, kako je podsjetio, ugovorna obaveza prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj i Evropskoj investicionoj banci i uslov za nastavak aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Čubrilović je rekao da su prepreke bržeg napretka Bosne i Hercegovine na putu evropskih integracija pristrasan i nekoegzistentan odnos predstavnika međunarodne zajednice u BiH, nefunkcionalnost zajedničkih organa, uključujući i pravosuđe koje nije uspjelo da se na adekvatan način suprotstavi korupciji koja je prisutna u svim sferama političkog i društvenog života.

Ukazao je i na činjenicu da i Izborni zakon BiH omogućava političku korupciju i trgovanje poslaničkim mandatima. Prema njegovim riječima, ove probleme moguće riješiti objedinjavanjem opštih i lokalnih izbora i definisanjem da poslanički mandat pripada političkoj stranci, a ne pojedincu.

Predsjednik Čubrilović je zaključio da je Narodna skupština Republike Srpske najfunkcionalniji parlament u BiH, da nesmetano radi i donosi reformske zakone kako bi stvorila što je moguće povoljniji i konkurentniji ambijent za inostrano ulaganje, razvoj privrede i brži napredak na putu evropskih integracija.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).