Ulogujte se

Bijeljina: Sjećanje na stradale pripadnike JNA u "Tuzlanskoj koloni"

Na groblju Pučile u Bijeljini danas je odata počast pripadnicima JNA stradalim prije 25 godina u "Tuzlanskoj koloni" kada je u muslimanskom napadu ubijeno 59 i ranjena 44 vojnika.

Obilježavanju su prisustvovali ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, kao i delegacija Narodne skupštine.

Savanović je izjavio da su srpski vojnici i oficiri u Tuzli stradali bez krivice, samo zato što su bili u uniformi JNA, koja je još bila legitimna i legalna da brani ustavni poredak.

"Poubijali su ih pripadnici `Zelenih beretki`, tuzlanskog MUP-a, TO i `Patriotske lige`, potomci onih koji su u Drugom svjetskom ratu bili u `Handžer divizijama` i činili zla srpskom narodu, zajedno sa ustašama NDH", rekao je Savanović.

Prema njegovim riječima, to govori o primitivizmu i koliko je taj varvarski čin bio razrađen da - predstavnici Muslimana pucaju u bivšu zajedničku državu u kojoj im data konstitutivnost i gdje su bili priznati kao narod.

Savanović je rekao novinarima da je obilježavanje stradanja vojnika JNA održano u Bijeljini jer u Tuzli pokazuju najniži oblik dostojanstva kada je u pitanju odavanje počasti žrtvama i istakao da srpska strana nije mogla ići ispod praga dostojanstva, poštovanja srpskih pravoslavnih običaja i postavljanja spomen- obilježja palim vojnicima.

"Pokazali smo i dokazali, da civilizovana svjetska javnost i sama javnost u Tuzli vidi, da praktično nisu htjeli da nam dozvole postavljenje spomen obilježja, a ni bezbjednosna situacija nije bila dobra", rekao je Savanović.

On je najavio da će, kada se obezbijedi postavljanje spomen-obilježja sa imenima stradalih i kada sveštenici budu mogli da obave pravoslavni čin, odavanje počasti stradalim ponovo biti organizovano na mjestu zlločina u Tuzli.

"Suština je u tome da oni hoće po svaku cijenu da prikažu da tu nije bilo žrtava i da je to, kako kažu, prenaduvan i izmišljen zločin", ocijenio je Savanović i podsjetio na odbijanje više zahtjeva da se na mjestu stradanja postavi spomen-obilježje.

U obraćanju ispred Spomen-kosturnice u Bijeljini, ministar je ubice nevinih u Tuzlanskoj koloni nazvao zvijerima i učesnicima paklene zavjere, a slobodarski srpski narod pozvao da uči iz istorije i čuva jedinstvo i Republiku Srpsku kao zjenicu oka.

"Ideal slobode nema cijenu i mi nemamo vremena za nejedinstvo jer istina je razotkrivena devedesetih godina prošlog vijeka", rekao je Savanović i istakao da su se tada probudili i počeli da ubijaju oni koji su za ranije zločine nad Srbima bili amnestirani u zajedničkoj državi.

Ministar je rekao da živi u uvjerenju i nadi da će civilizovani i patriotski narodi kao snaga u civilizovanom svijetu spoznati istinu i da će pravda pobijediti. Pripadnike JNA u Tuzli su 15. maja 1992. godine iz zasjede napale muslimanske snage, koje su ubile 59, a ranile 44 vojnika.

Obilježavanje ovog datuma održava se u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).