Ulogujte se

Danas nastavak suđenja Azri Bašić za zločine nad Srbima

U Sudu BiH danas će, saslušanjem tri svjedoka Tužilaštva BiH, biti nastavljeno suđenje Azri Bašić za ubistvo i zlostavljanje zarobljenih srpskih civila u Domu JNA u Derventi i na području sela Polje 1992. godine.

Na prethodnom ročištu 7. aprila svjedok Tužilaštva BiH Stanimir Pijetlović ispričao je da je vidio kada je optužena nožem zaklala zarobljenika Blagoja Đuraša, te posvjedočio da je Bašićeva u Domu vojske u Derventi naredila vojnicima HVO-a da kaišem vežu Đuraša, kojeg je više puta jahala i urezala mu krst na čelu.

"Blagoja je bio krvav i poderan. Pretučen je ležao na podu, a Azra je meni i Ljubinku Majstoroviću naredila da ga dignemo. Onda je došla i nožem mu presjekla žilu na vratu. Prije toga ga je udarala, provocirala i naređivala vojnicima da `vojvodu` tuku čime stignu", rekao je Pijetlović.

Svjedok Tužilaštva Vujadin Đekić prepoznao je Bašićevu u sudu kao osobu koja je vršila strašna zlodjela nad srpskim zarobljenicima.

On je, između ostalog, rekao da ga je sa ostalim zarobljenicima u Domu vojske, motkama, daskama i oružjem tukla grupa vojnika HVO-a, koja im je psovala četničku majku i vrijeđala ih. Njemu su, rekao je, razbijenom flašom parali leđa i stavljali so na ranu.

Svjedok Radoslav Stojaković rekao je da su odmah po privođenju u Dom vojske u Derventi počela maltretiranja, psovke, vrijeđanja, te da su im vojnici koji su u tom momentu bili u sali naredili da puze po pijesku i staklu.

Kada je došla druga grupa vojnika, potvrdio je da je sa njima bila "niža, bucmastija žena muškarastog izgleda u uniformi i da je imala nož". Iz razgovora vojnika čuo je da je to Azra koja se prema zatvorenicima odnosila neprijateljski i sve je udarala.

Azra Bašić je optužena da je kao pripadnik HVO-a od 26. aprila do početka maja 1992. godine u prostorijama Doma JNA u Derventi i na području sela Polje učestvovala u ubistvu, mučenju i nanošenju velikih patnji i povreda srpskim zarobljenicima.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).