Ulogujte se

Ivanić i Gruevski o političkoj krizi u Makedoniji

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski u Skoplju su pozitivno ocijenili odnose BiH i Makedonije, koje karakteriše uzajamno prijateljstvo i razumijevanje.

Gruevski je upoznao Ivanića o aspektima političke krize u Makedoniji i stavovima VMRO-DPMNE o ključnim pitanjima i načinima za prevazilaženje problema, saopšteno je iz VMRO-DPMNE.

Na sastanku je izraženo nezadovoljstvo VMRO-DPMNE takozvanom tiranskom platformom, dogovorenom u susjednoj zemlji, i negativnim posljedicama koje izaziva takvo miješanje u unutrašnje stvari susjedne države, suprotno principima dobrosusjedstva.

Istaknuto je da je VMRO-DPMNE za očuvanje unitarnosti, građanskog karaktera i poštovanja prava principijalne podrške svih zajednica u državi i suživot između Makedonaca, Albanaca, Turaka, Roma, Srba, Vlaha, Bošnjaka i ostalih.

Gruevski je ponovio stav VMRO-DPMNE da je jedini način izlaska iz krize organizovanje brzih parlamentarnih izbora, zajedno sa redovnim lokalnim izborima.

Delegacija BiH, koju predvodi predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, otputovala je u utorak, 18. aprila, u zvaničnu posjetu Makedoniji.

Ivanić se u odvojenim susretima sastao sa predsjednikom Makedonije Đorđem Ivanovim i predsjednikom Vlade Emilom Dimitrijevim, a položio je vijence na Spomenik palim herojima Makedonije.

Tokom boravka u Makedoniji, predviđen je sastanak i sa predsjednikom opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoranom Zaevom.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).