Ulogujte se

Cvijanović: Zahvalnost Rusiji što se u Savjetu bezbjednosti čuju stavovi Srpske

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je u Njujorku sa vršiocem dužnosti stalnog predstavnika Ruske Federacije u Ujedinjenim nacijama Petrom Iljičevim o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj, BiH i regionu, te dešavanjima na međunarodnoj sceni u svjetlu bezbjednosnih izazova.

Predsjednica Cvijanović ovom prilikom je izrazila posebnu zahvalnost na mogućnosti da se na sjednicama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija prilikom rasprava o BiH, posredstvom predstavnika Ruske Federacije čuju i autentični stavovi Republike Srpske, kao i na velikom nivou političkog razumijevanja za dejtonsku poziciju BiH i Republike Srpske.

Predsjednica Vlade je naglasila da su tradicionalno dobri odnosi Republike Srpske i Ruske Federacije pravi primjer partnerstva u kojem nema političkih uslovljavanja i gdje je otvoren prostor za ekonomsku saradnju, istakavši da je Rusija veliki prijatelj srpskom narodu sa kojim dijeli mnoge vrijednosti i sa kojim je u mnogim iskušenjima bila na istoj strani.

Izrazivši zahvalnost zbog odluke Ruske Federacijeu vezi sa isplatom klirinškog duga u novcu, predsjednica Cvijanović je tokom sastanka u Njujorku upoznala gospodina Iljičeva i sa sadržinom novog izvještaja Republike Srpske Savjetu bezbjednosti UN koji će uskoro biti upućen na adrese svih relevantnih subjekata.

Ovom prilikom predsjednica Vlade Srpske još jednom je izrazila saučešće povodom smrti ambasadora Vitalija Čurkina sa kojim su predstavnici Republike Srpske imali izuzetnu saradnju.

Na sastanku je ocijenjeno da je dosadašnja saradnja između Republike Srpske i Ruske Federacije izuzetno dobra, te da je i u budućnosti treba jačati u svim pravcima. Razmijenjena su mišljenja i o bezbjednosnoj situaciji na globalnom nivou, te istaknuto da je za uspješnu borbu protiv terorizma neophodno međunarodno povezivanje policijskih institucija, razmjena informacija i iskustava koje predstavljaju uzajamni interes, te zajednička saradnja svih progresivnih snaga na suzbijanju bezbjednosnih prijetnji.

Ovom prilikom predsjednica Cvijanović je gospodinu Iljičevu uručila plaketu Vlade Republike Srpske, u znak zahvalnosti za podršku koju Ruska Federacija pruža Republici Srpskoj u očuvanju njenog međunarodnog položaja.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović u posjeti je Sjedinjenim Američkim Državama, gdje će učestvovati na proljećnoj Skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Sa predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija razgovaraće o realizaciji kreditnih aranžmana, a sastancima će prisustvovati i ministar finansija Zoran Tegeltija.

U odvojenim susretima, razgovaraće i sa izvršnim direktorom Svjetskog jevrejskog kongresa Robertom Singerom i izvršnim direktorom Konferencije predsjednika glavnih jevrejskih organizacija u SAD Malkolmom Henlejnom.

Poslije Njujorka, premijerka Srpske putuje u Vašington, gdje će učestvovati na proljećnoj Skupštini Svjetske banke i MMF-a.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).