Ulogujte se

NDP podnio krivične prijave protiv Softića i Izetbegovića

Narodni demokratski pokret danas je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine uputio krivične prijave protiv Sakiba Softića , samozvanog agenta Bosne i Hercegovine pred Sudom pravde u Hagu i protiv Bakira Izetbegovića , bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela realizacijom pokušaja da podnesu zahtjev za reviziju presude kod Međunarodnog suda pravde u Hagu iz spora između BiH i SR Jugoslavije koji je okončan 2007.godine.

Pravni tim koji se bavio izradom tužbe smatra da postoji osnova za sumnju da je Sakib Softić svojim radnjama bez odgovarajućeg institucionalnog ovlaštenja pred Sudom pravde u Hagu počinio krivično djelo lažnog predstavljanja i neovlašćenog vršenja službene radnje iz člana 369. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Pravni tim koji se bavio izradom tužbe takođe smatra da postoji osnova za sumnju da je Bakir Izetbegović svojim radnjama u vezi sa djelovanjem Sakiba Softića bez odgovarajućeg institucionalnog ovlaštenja pred Sudom pravde u Hagu počinio krivično djelo zloupotrebe službenog položaja iz člana 220. Krivičnog zakonika BiH.

Narodni demokratski pokret smatra da ovo pitanje, od kako je otvoreno, ima pravni karakter sa ozbiljnim političkim implikacijama zbog čega smo se opredjelili da cijela ova situacija bude riješena pravnim sredstvima pred pravosudnim organima BiH, a ne političkim sredstvima.

Vjerujući da Tužilaštvo i Sud BiH imaju obavezu da u svakom pravosudnom predmetu iskažu nepristrasnost, profesionalnost i efikasnost očekujemo od Tužilaštva BiH da ovu prijavu uzme u razmatranje u što kraćem roku i da iskaže efikasnost u postupanju jednaku slučajevima koje ovo Tužilaštvo iskazalo u vezi sa održanim referendumom o Danu Republike Srpske iz septembra 2016.godine , kao i u vezi sa učešćem jedinice Oružanih snaga BiH u obilježavanju i slavljenju Dana Republike Srpske 9.januara 2017.godine.

Potpredsjednik NDP-a Momčilo Novaković rekao je da će krivična prijava Tužilaštvu upućena preporučenom poštom.

"Ne želimo da pravimo političku igranku od nečega što je, prema našem mišljenju, više pravno pitanje, i to jednostavno pitanje", istakao je Novaković.

Prema njegovim riječima, sada je na pravnicima da se bave ovim problemom.

Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio je zahtjev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije, koju je podnio Sakib Softić, uz obrazloženje da ga nisu podnijele nadležne institucije BiH.

Predsjednik Međunarodnog suda pravde službeno je objavio kako je Softić još u maju 2016. godine zvanično obaviješten da on više nema status agenta BiH i da je za pokretanje revizije potrebna nova odluka Predsjedništva BiH.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).