Ulogujte se

BiH - EU - Počeo sastanak sa liderima političkih stranaka

U Sarajevu je počeo sastanak visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federike Mogerini i evropskog komesara za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesa Hana sa liderima političkih stranaka u BiH.

Sastanku u zgradi zajedničkih institucija BiH, koji je počeo oko 11.30 časova, prisustvuju predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mladen Bosić, PDP-a Mladen Ivanić, SP-a Petar Đokić, DNS-a Marko Pavić, NDP-a Dragan Čavić, HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990 Martin Raguž, SBB-a BiH Fahrudin Radončić, DF-a Željko Komšić, SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, BPS-a Sefer Halilović i zamjenik predsjednika SDA BiH Bakir Izetbegović. 

Novinarima su se prije sastanka obratili zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović i predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž. 

Izetbegović je ocijenio da postoji mogućnost da na "liniji evropske inicijative", koja je krenula kao britansko-njemačka inicijativa, bude kreiran dokument koji će biti baziran na sporazumima koji su postignuti, aludirajući na sporazum između SDA, DF-a i stranaka okupljenih oko Saveza za promjene. 

"Kada preklopimo te sporazume koje smo postigli i koji su skoro identični, mislim da je to u 99 odsto onoga što će biti agenda toga što očekuje EU", rekao je Izetbegović. 

Raguž je izjavio da od ovog sastanka očekuje puno i pozdravio dolazak najodgovornijih ljudi EU. "Poruka je jasna, Evropa je tu, prozor nam je otvoren, a naše je da uzmemo svježeg vazduha", rekao je Raguž i ocijenio da nema više vremena da se na dosadašnji način propuštaju prilike za približavanje EU. 

On je istakao da lideri političkih partija treba da budu kredibilan partner, da pokrenu BiH ka EU i pošalju poruku da su dio sigurnosti, a ne nastavak destrukcije i problema. 

Mogerinijeva i Han prethodno su održali sastanke sa predstavnicima civilnog društva, članovima Predsjedništva BiH i predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom. 

Mogerinijeva je, uoči današnje posjete, rekla da BiH, nakon nedavno održanih izbora, ima priliku da ponovo nastavi proces reformi, da bi odgovorila na očekivanja građana i nastavila put ka EU. 

"Tokom posjete, razgovaraćemo sa novim rukovodstvom da bi uvidjeli da li postoji politička volja da se pokrene proces koji će zemlju vratiti na taj put. Ako je novo rukovodstvo u BiH spremno da se uključi na planu reformi, i EU je spremna da se angažuje", istakla je Mogerinijeva. 

Han je rekao da ovom posjetom Mogerinijeva i on žele da još jednom iskažu podršku EU za evropske integracije BiH i potvrde opredjeljenje za napredak u ostvarivanju perspektive članstva u EU. 

"Istovremeno, izabrani lideri u BiH moraju ostvariti rezultate u interesu svojih građana, naročito kad je riječ o ekonomskim reformama", naglasio je Han. 

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).