Ulogujte se

Cvijanović: Novi prijedlog za obračun minulog rada; Biće povećanja penzija

Premijerka Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Banjaluci da je Vlada Republike Srpske Savezu sindikata dala novu ponudu u vezi s obračunom minulog rada. Sindikatu je ponuđeno da se minuli rad obračunava po koeficijentu od 0,3 odsto za radnike koji imaju do 25 godina staža, a onima preko toga po koeficijentu 0,4 odsto.

Premijerka je rekla da su ovu ponudu za sada prihvatila dva sindikata, a da dva još razmatraju, ne precizirajući o kojim je granskim sindikatima riječ.

Ona je navela da se neznatnom korekcijom minulog rada mogu zaštititi sva radna mjesta.

Cvijanovićeva naglašava da je minuli rad kategorija koja može da se pomjera, te da Vlada štiti radna mjesta i neće dozvoliti otpuštanja.

- Izborili smo se i sa međunarodnim finansijskim organizacijama da se to dešava prirodnim odlivom, ali smo rekli da ćemo napraviti određene uštede. Nećemo dirati koeficijente. Dala sam sindikatu kompromisnu, izuzetno dobru, fer i korektnu ponudu i čekam da mi kažu šta žele - rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, treba zauzeti stav da se brane radna mjesta, da se ljudi ne otpuštaju i da im se da šansa da izvršavaju finansijske obaveze.

- Ne želim da se izjednačavaju stvari kao što su zadržavanje radnih mjesta ili u nekom minimalnom procentu umanjivati minuli rad. To nije isto - napomenula je Cvijanovićeva.

Komentarišući moguće proteste sindikata, Cvijanovićeva je rekla da svako ima pravo na proteste, ali da nema potrebe za njima. - I u Federaciji BiH i u Srbiji se promijenio koeficijent za obračun minulog rada. Ukoliko sindikat ne prihvati ponudu onda će biti kako je i bila kalkulacija, nemamo treće rješenje - navela je Cvijanovićeva.

Govoreći o povećanju penzija u Srpskoj, Cvijanovićeva je rekla da će u narednoj godini ipak doći do povećanja penzija, ali ne prije marta.Ona smatra da se prvo treba posvetiti onima koji imaju najniža primanja.

- Penzionerima smo predložili da se od marta pozabavimo time da se ide na povećanje najnižih penzija, minimalnih i onih do 500 KM, da se prvo ide sa najugroženijim, koji imaju najniža primanja, jer je to nešto što možemo iznijeti - rekla je Cvijanovićeva. Kada je riječ o prelasku domova zdravlja na trezorski sistem poslovanja, Cvijanovićeva je istakla da vjeruje u taj program koji će donijeti korist i racionalizaciju, te uvesti više reda i discipline u poslovanje.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).