Ulogujte se

Izbor predsjednika Suda BiH ipak danas

Članovi Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH odlučili su da danas biraju predsjednika Suda BiH, tako da je odbijen prijedlog da se ova tačka dnevnog reda odgodi za 26. januar.

Za ovu odluku glasalo je sedam članova Savjeta, četiri su bila protiv, jedan član je bio uzrdžan, dok su dva člana - Goran Radević i Jadranka Lokmić Misirača, izuzeta iz glasanja.

Predsjednik VSTS-a Milan Tegletija rekao je da bi odgađanje izbora predsjednika Suda BiH samo otvorilo prostor za dodatne pritiske.

"Tu smo gdje jesmo, moramo da vodimo računa o dignitetu ove institucije koja je važnija i od Suda BiH i od Tužilaštva BiH. Svi imamo individualnu odgovrnost i ova institucija je jedini garant nezavisnosti pravosuđa", istakao je Tegeltija, dodavši da je za njega ovo "normalna tačka dnevnog reda kao i sve ostale".

Članovi VSTS-a odlučili su da, zbog velikog interesa javnosti, izbor predsjednika Suda BiH stave kao treću tačku dnevnog reda.

Na početku sjednice predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija predložio je da se tačka o izboru predsjednika Suda BiH stavi među prvim tačkama, tačnije na 3. tačku, zbog interesa javnosti, te da se o njoj glasa još u jutarnjim satima. Njegov prijedlog je usvojen.

Na to je reagovao član VSTS-a Goran Nezirović, kazavši da je članovima potrebno više vremena da prouče materijale i biografije kandidata i da se pripreme za diskusiju.

- Znamo kakva je politizacija izvršena. Koliko je javnost instrumentalizirana - kazao je Nezirović, a s njim se složio i član VSTS-a Slavo Lakić, koji je čak predložio da se izbor predsjednika pomjeri za januar 2017. godine.

- Ovdje se radi o integritetu ove institucije. Ona nam treba biti mnogo važnija nego od samog izbora Suda BiH. Znam kakva je politizacija izvršena. Možda smo i mi doprinijeli tome. Ali mi moramo donijeti pravilnu, zakonitu odluku u interesu svih građana, a ne bilo kojeg naroda u ovoj državi. Moramo biti veoma razumni. Ne bi smjeli doprinijeti daljoj konfrotaciji u društvu. Mi moramo doći do jednoglasne odluke da razmotrimo sva pitanja - rekao je Lakić.

Član VSTS-a Ilijas Midžić rekao je kako je primijetio da su se članovi podijelili u grupice.

- Znam da sadašnjoj predsjednici ističe mandat krajem januara, pa bi trebali odluku o predsjedniku Suda prolongirati za narednu sjednicu - rekao je Midžić.

Jukić mu je odgovorila: "Došle su priče do nas da želite izbjeći kvorum, kako bi omogućili Meddžidi Kreso da ostane na čelu Suda".

- Ružice, ja nisam ni slijep, ni glup. Ne mora Kreso biti v.d. Može biti neko drugi - rekao je Midžić, na šta je Nezirović ustanovio "moramo voditi računa šta pričamo, ljudi nas slušaju".

Tegeltija je naglasio kako "to ne mora biti treća tačka, može malo kasnije, daćemo pauzu da se upoznate s materijalom".

Za izbor Suda BiH glasaće 12 članova VSTS-a, dok će dva člana biti izuzeta. Sjednica VSTS-a održava se u prostorijama Opštinskog suda u Mostaru.

Za predsjednika Suda BiH prijavile su se sudije Suda BiH Izo Tankić, Branko Perić, Mira Smajlović, Ranko Debevc i Tihomir Lukes, te tužilac Tužilaštva BiH Ismet Šuškić i glavni tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalida Burzić.

Mandat Meddžidi Kreso, koja je proteklih 12 godina obavljala funkciju predsjednika Suda BiH, ističe 26. januara.

Predsjednik Suda BiH bira se na mandat od šest godina.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).