Ulogujte se

NSRS danas o saradnji Srpske i Haškog tribunala

U Narodnoj skupštini Republike Srpske danas je nastavljena rasprava o saradnji institucija Srpske i Haškog tribunala.

Poslanik NDP-a u NS RS Dragan Čavić rekao je da Haški tribunal smanjuje svoju aktivnost, te naveo da se trenutno u ovom tribunalu nalaze dvije osobe iz Srpske - prvi predsjednik Republike Radovan Karadžić i nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić.

Čavić je podsjetio na zaključak koji je Narodna skupština usvojila prošle godine, a koji se odnosi na obavezu Vlade da obezbijedi sredstva za odlazak i smještaj porodica lica koja se nalaze u Haškom tribunalu.

Tokom rasprave o Izvještaju o saradnji institucija Republike Srpske sa Međunarodnim krivičnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije sa sjedištem u Hagu za prošlu godinu, Čavić je naglasio da je Vlada imala obavezu da obezbijedi ta sredstva i na taj način pomogne porodicama optuženih u Hagu.

"Neprihvatljivo je da Vlada ne izvrši obavezu. Niko ovaj zaključak nije mogao osporiti", rekao je Čavić.

On je ukazao da je Institut za traženje nestalih lica BiH promašena organizacija, te predložio da Republika Srpska na svojoj teritoriji radi taj posao, odnosno da Narodna skupština donese akt kojim bi to bilo moguće.

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak rekao je da su se u dosadašnjim sudskim postupcima procesuiranja ratnih događaja, mnoga tužilaštva i sudovi postavili antisrpski, jer su njihove optužnice i presude zasnovane na antisrpskoj kampanji, a ne na istini utvrđenoj iz povjerljivih, nespornih činjenica i dokaza.

"Mnoga dokumenta su tumačena u kontekstu optužbe, a ne u kontekstu namjere i svrhe koju su imale u momentu donošenja. Ako se ovako nastavi i na ovome stane, utvrđena istina ovakvim presudama postaće iskrivljena istorija, a to je pogubno po Republiku Srpsku i buduće generacije", istakao je Glamočak.

On je dodao da su domaći sudovi zatrpani predmetima, uglavnom protiv Srba, te da je krajnje vrijeme da institucije Srpske počnu ovim problemom baviti se sistematski, da se istina utvrdi na fonu provjerljivih i nespornih činjenica.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).