Ulogujte se

Savanović: U budžetu nema sredstava za znatnije povećanje penzija

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da u budžetu nema sredstava za znatnije povećanje penzija, ali da su svi u Vladi Srpske svjesni da postoji potreba za tim jer su primanja te kategorije stanovnika veoma niska."Penzioneri traže povećanje od pet odsto, a to je na godišnjem nivou skoro 49 miliona KM", rekao je Savanović za "Nezavisne novine".

On je naglasio da je važno da se o povećanju vode ozbiljni razgovori, te dodao da će se u narednom periodu vidjeti da li ima načina za povećanje, pa onda i kako obezbijediti sredstva za povećanje penzija.

Kada je riječ o povećanju iznosa najniže plate u Republici Srpskoj, Savanović je naveo da je postojeći iznos od 370 KM realno nizak i da će biti određenog povećanja, ali ne u mjeri u kojoj to traži Sindikat, ali ni u mjeri u kojoj to traži Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske.

"Tražićemo kompromis", napomenuo je Savanović.

Govoreći o smanjenju broja radnika u javnoj upravi, Savanović je naglasio da nije za radikalna smanjenja, te da je potrebno više posla, a manje otpuštanja.

Prema njegovim riječima, u Vladi i Ministartvu će, u nekim prvim varijantama, broj radnika biti smanjen odlaskom u penziju, nakon čega neće, bar u prvom periodu, biti primani novi radnici, već izvršena preraspodjela.

Savanović je naglasio da je osnovna pretpostavka zdravoj ekonomiji politička stabilnost jer ozbiljan investitor neće ulagati na politički nesređenom prostoru.

"Siguran sam da su ljudi na najvišem političkom nivou svjesni svega toga, ali i činjenice da moramo ubrzati integrativni proces ka EU, da bi ovaj prostor konačno postao mjesto gdje će početi da dolazi kapital", rekao je Savanović.

 

 

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).