Ulogujte se

Mrkonjić Grad: Obilježavanje 21 godine od stradanja Srba zapadne Krajine

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović prisustvovaće danas u Mrkonjić Gradu obilježavanju 21 godine od stradanja Srba u zapadnoj Krajini, najavljeno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske.

U 12.00 časova biće služen parastos u kapeli Svetog apostola Marka za sve stradale u proteklom ratu, nakon čega će biti položeni vijenci na spomen-obilježje masovne grobnice u Pravoslavnom groblju.

U 13.00 časova biće položeno cvijeće na centralno spomen-obilježje poginulim borcima otadžbinsko-odbrambenog rata na Trgu srpske vojske, a u 13.15 časova planirano je obraćanje zvaničnika i umjetnički program.

Obilježavanje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, čiji je Savanović predsjednik.

U septembru i oktobru 1995. godine na najsvirepiji način u 13 zapadnokrajiških opština ubijeno je 1.644 vojnika i civila, a 120.000 Srba protjerano je sa vjekovnih ognjišta.

Hrvatska regularna vojska sa jedinicima takozvane Armije BiH i Hrvatskog vijeća odbrane napala je 1995. godine 13 zapadnokrajiških opština sa većinskim srpskim stanovništvom - Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad, Šipovo, Srbobran, Jajce, Kupres i Krupa na Uni.

Te opštine bile su u sastavu Republike Srpske i sa tog područja muslimansko-hrvatske snage protjerale su 120.000 Srba, opljačkale pokretnu imovinu, a nepokretnu uništile i onesposobile.

Samo na području opštine Mrkonjić Grad uništeno je 1.608 kuća i 700 stanova, a ratna šteta je 680 miliona KM. Hrvatske i muslimanske snage za sobom su ostavile pustoš i masovne grobnice.

U Mrkonjić Gradu ekshumirano je 181 tijelo žrtava, među kojima 81 civil, 97 boraca Vojske Republike Srpske, tri pripadnika MUP-a Republike Srpske. Među ekshumiranim je 10 žena.

U manjim grobnicama u toj opštini pronađeno je još 176 tijela civila, pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske.

U ovoj operaciji učestvovao je i Peti korpus takozvane Armije BiH kojim je komandovao Atif Dudaković o čemu postoji video-zapis na kome se vidi kako izdaje naredbu da se uništi sve što je srpsko na ovim prostorima.

Iako su poznati i nalogodavci i počinioci, za ove zločine još niko nije odgovarao.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).