Ulogujte se

Postignut dogovor o mehanizmu koordinacije i potpisano Pismo namjere sa MMF-om

I bošnjački član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović izrazio je zadovoljstvo pozitivnim rješenjem sastanka i usvojenim riješenjima oko mehanizma koordinacije, saobraćajne strategije i aranžmana sa MMF-om.

Na pitanje da li je razgovarano o održavanju referenduma u Srpskoj, Izetbegović je odgovorio da nije dodajući da je bilo govora samo o evropskim integracijama BiH.

Na sastanak, u motelu "Barka", naknadno je stigao i federalni premijer Fadil Novalić koji je sa Zvizdićem potpisao Pismo namjere.

Ovim dogovorom, evropski put BiH biće odblokiran.

Sastanak u Istočnom Sarajevu, sazvao je šef Delegacije EU u BiH Lars - Gunar Vigemark.

MMF odgodio je prethodno kreditni aranžman BiH, jer Zvizdić i Novalić nisu potpisali Pismo namjere.

Zvizdić je tada rekao da Pismo namjere o novom kreditnom zaduženju BiH kod MMF-a nije potpisao zbog neusvajanja brojnih važnih dokumenata, koji trebaju da trasiraju evropski put BiH, poput SSP-a, mehanizma koordinacije i drugih.

Današnji sastanak pratile su brojne novinarske ekipe i pooštrene mjere bezbjednosti. Bilo je najavljeno da će sastanak biti održan u zgradi Vlade Srpske u Istočnom Sarajevu međutim, sastanak je ipak održan u jednom restoranu u Istočnom Sarajevu. Sve je organizovala Delegacije EU u BiH.

Jasno je definisano Poglavlje Šest koje se odnosi na sastav delegacije BiH u okviru zajedničkih tijela BiH i EU za nadgledanje primjene SSP-a, a posebno način odlučivanja i funkcionalnost donošenja odluka.

Dogovoreno je da se sve odluke donose konsenzusom, a da su sve institucije na svim nivoa obavezne da osiguraju prisustvo svojih predstavnika na sjednicama tijela. Kvorum za održavanje sastanaka i usvajanje odluka, obavezno čine ovlašćeni predstavnici Savjeta ministara, Vlade Republike Srpske i Vlade FBiH i kantona.

Sporazum definiše i da sve odluke usvojene u različitim tijelima sistema koordinacije mogu biti preispitane pred višim tijelom u sistemu u roku od deset dana od njihovog donošenja, a od ovlašćenih predstavnika Svajeta ministara i entitetskih vlada.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).