Ulogujte se

Iz bezbjednosnih razloga nije položeno cvijeće kod logora "Pilićarnik"

Članovi Udruženja građana "Istočna alternativa" Republike Srpske uvažili su sugestiju policije i odustali su od najavljenog polaganja cvijeća i prisluživanja svijeća za pokoj duša ubijenih kod nekadašnjeg logora za Srbe "pilićarnik" u Gornjim Potočarima.

Predsjednik "Istočne alternative" Vojin Pavlović rekao je da članovi Udruženja ne žele incidente i da su uvažili procjenu policije, ali da će insistirati da naredne godine polože cvijeće na toj lokaciji ili će organizovati sprečavanje polaganja cvijeća Bošnjacima u Kravici, što se organizuje istog dana.

U Gornjim Potočarima bilo se okupilo nekoliko desetina Bošnjaka kod objekta "pilićarnik" i policija je procijenila da može doći do narušavanja bezbjednosti, te sugerisala organizatorima da odustanu od posjete tom lokalitetu.

Prije toga članovi "Istočne alternative" i članovi porodica srebreničkih Srba ubijenih u srebreničkim logorima prislužili su svijeće za pokoj duša ubijenih i položili cvijeće kod bivših logora u staroj zgradi policijske stanice i ispred Osnovnog suda, gdje je služen parastos za mučene i ubijene Srbe u tim logorima.

Pavlović je rekao da je na srebreničkom području bilo desetine logora za Srbe.

"Mi želimo ta mjesta da obilježimo. Očekujemo odobrenje da postavimo spomen-ploču na zgradu Osnovnog suda koju smo danas donijeli ovdje što nam ranije nije dozvoljavano. Nadam se da ćemo je iduće godine postaviti i obilježiti ovo srpsko stratište", istakao je Pavlović.

On je ocijenio apsurdnim da u je u sudskoj zgradi i kancelarija Tužilaštva BiH koje nije podiglo nijednu optužnicu protiv počinilaca zločina nad Srbima.

"Šta tužioci ovdje rade i da li je njihov posao samo da zastrašuju i optužuju Srbe", upitao je Pavlović.

Predsjednik "Istočne alternative" Srbije Dragan Todorović upitao je kako je moguće da za 20 godina nakon rata niko nije odgovarao za oko 3.500 ubijenih Srba u srednjem Podrinju.

On je istakao da će ovo udruženje učiniti sve da se obilježe sva srpska stratišta, a posebno ona u Sarajevu gdje su mučene i umorene hiljade Srba.

"Tražićemo od vlasti Republike Srpske podršku da to učinimo i nikada nećemo odustati ni zaboraviti naše žrtve", poručio je Todorović.

On je istakao da Srbi moraju ugledati na Jevreje koji i danas traže i progone fašiste. "Onaj ko je nametnuo rat želi da okrivi srpski narod za sve i mi na to nikada nećemo pristati", istakao je Todorović.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).