Ulogujte se

Danas parastos Srbima ubijenim na Petrovdan 1992. godine

На подручју Сребренице и Братунца данас ће бити обиљежене 24 годинe од страдања 69 српских цивила и војника на Петровдан 1992. године у сребреничким селима Залазје и Сасе и братуначким Биљача и Загони.


У цркви Покрова пресвете Богородице у Сребреници биће служена литургија, након чега ће чланови породица погинулих, делегације Борачке и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, те српских чланова општинске власти посјетити мјеста страдања, пoложити цвијеће код спомен-обиљежја и прислужити свијеће.

Код споменика и костурнице на Залазју у 12.00 часова биће служен парастос за 69 Срба убијених на Петровдан 1992. године, као и за све остале српске војнике и цивиле из ове општине погинуле у одбрамбено-отаџбинском рату.

Овим ће бити завршен програм традиционалне меморијално-хуманитарне и културно-спортске манифестације "Петровдански дани" која се организује у знак сјећања на погинуле Србе.

Настављајући систематско планско етничко чишћење српских простора започето у априлу, јаке муслиманске снаге из Сребренице, под командом Насера Орића, 12. јула 1992. године, упале су у више српских села у сребреничкој и братуначкој општини убијајући, пљачкајући и палећи све што су стигле.

Тог дана у борби "прса у прса" убијено је 69, а рањено много више српских бораца и цивила, а 22 су заробљена од којих се 10 још воде као нестали.

За ове, као и за многе друге злочине почињене над Србима из Сребренице и средњег Подриња још нико није одговарао.

Организатор овог обиљежавања је Одбор за обиљежавање српског страдања Сребренице.

Poslednja izmjenasrijeda, 13 Juli 2016 14:47

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).