Ulogujte se

Pomen ubijenim Srbima iz Ratkovića

U srebreničkom selu Ratkovići obilježavaju se 24 godine od pogibije 24 Srba iz tog sela, većinom civila, koje su na svirep način ubile muslimanske snage iz okolnih sela i Srebrenice 21. juna 1992. godine.

Parastos ubijenim Srbima iz Ratkovića služen je kod spomenika koji su podigli preživjeli mještani i gdje se jednom godišnje okupljaju da odaju poštu, polože cvijeće i prisluže svijeće za pokoj duša ubijenih srodnika i komšija.

Pomen su organizovali Boračka organizacija i Odbor za obilježavanje značajnih datuma stradanja srpskog naroda Srebrenice.

Nastavljajući etničko čišćenje srpskog naroda iz srebreničkih sela, započeto u aprilu 1992. godine, jake muslimanske snage iz okolnih sela i Srebrenice, u zoru tog junskog jutra 1992. godine upale su u Ratkoviće i ubijale nezaštićene civile, pljačkajući i paleći sve što su zatekli u, uglavnom, staračkim domaćinstvima.

Masakrirali su i ubijali žene, starce, slijepe, gluvonijeme, a potom su ih palili u njihovim kućama. Među ubijenima bilo je i šest starica.

Manji broj mještana uspio je da se sakrije i spasi od sigurne smrti, zahvaljujući jutarnjoj magli i dobrom poznavanju terena. Skriveni u šikare i bujad gledali su kako muslimanski vojnici ubijaju, pljačkaju i pale srpsku imovinu.

Ni za ovaj, kao ni za sve ostale zločine počinjene nad Srbima u srednjem Podrinju još niko nije pravosnažno osuđen.

Okružni sud u Bijeljini oslobodio je optužbe Ibru Jakupovića i Husu Salihovića za ratni zločin nad Srbima u Ratkovićima zbog, kako je navedeno, nedostatka dokaza da su oni počinili zločin.

Smanjuje se i broj svjedoka jer ljudi umiru i pitanje je da li će neko od preživjelih dočekati da Tužilaštvo i Sud BiH procesuiraju nekog počinioca zločina u Ratkovićima da bi ispričali kako su tu ubijani Srbi i ko je to učinio.

Ratkovići su prije 24 godine spaljeni i uništeni. U ovom poharanom i u šiblje zaraslom selu, za dvije decenije nakon rata podignut je spomenik nastradalim mještanima i obnovljene su svega tri kuće u kojima ljeti živi petoro ljudi, a zimi niko ne boravi zbog udaljenosti i nepostojanja puta.

Da je tu nekada bilo selo svjedoči još poneka zidina koja nije potpuno zarasla u šiblje i ostrugu, te spomenici i krstovi u seoskom groblju koje su srodnici ponovo podigli svojim precima jer su grobovi bili oskrnavljeni.

Članovi Boračke organizacije, rodbina i prijatelji poginulih posjetiće danas u 12.00 časova ovo udaljeno selo i odati dužnu počast palim srpskim žrtvama, saopšteno je iz srebreničke Boračke organizacije.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).