Ulogujte se

Potvrđena kazna od sedam godina zatvora Bilalu Bosniću

Sud BiH potvrdio je presudu Huseinu Bilalu Bosniću koji je prvostepenom presudom osuđen na sedam godina zatvora, zbog podsticanja i vrbovanja na terorističke aktivnosti, te organiziranja terorističke grupe. Kao pripadnik selefijske zajednice Husein Bosnić je u prethodne dvije godine propagirao i širio radikalizam kako u BiH tako i regionu, ali i javno podstrekivao na priključenje terorističkim organizacijama.

Okupljao je sljedbenike u nekoliko gradova na području BiH, prije svega u zajednicima u Velikoj Kladuši i u Gornjoj Maoči, a svoje poruke objavaljivao je i upućivao putem društvenih mreža.

Direktna posljedica ovakvog djelovanja je smrt najmanje šestorice mladića iz BiH na sirijskom ratištu, a koji su poginuli kao pripadnici Islamske države. Na suđenju uz ostale svjedočili su roditelji i porodice poginulih od koji su neki detaljno opisali načine na koji je Bosnić obučavao i odvodio ljude da ratuju u Siriji.

Tužilaštvo je navelo kako je iz arapskih zemalja na njegov račun stiglo preko 200.000 dolara za vrbovanje mladića, za što je odbrana ustvrdila da se radilo o namjenskim donatorskim sredstvima za nekretnine.

Bosnića je SIPA u akciji "Damask" uhapsila 3. septembra 2014. u porodičnoj kući u Bužimu.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).