Ulogujte se

Počela ceremonija svečanog otvaranja Ferhat-pašine džamije

Prigodni vjerskim programom danas je u Banjaluci počela ceremonija otvaranja obnovljene Ferhat-pašine džamije, kojoj prisustvuje više hiljada vjernika iz BiH i inostranstva.


Vjerskom programu prisustvuju predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, predstavnici bošnjačkog naroda u institucijama BiH i Republike Srpske, ambasador SAD U BiH Morin Kormak, šef Misije OEBS-a DŽonatan Mur, predstavnici diplomatskog kora, međunarodnih organizacija, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Rimokatoličke crkve i Jevrejske vjerske zajednice i drugi gosti.

Kormakova je rekla novinarima da je otvaranje Ferhadije veoma značajno, te da je američka Ambasada donirala dio novca.

"Izuzetno sam zadovoljna što sam danas na ovoj prelijepoj ceremoniji. Ovo je korak ka tome da Banjaluka ponovo postane multietnički centar Republike Srpske", istakla je Kormakova.

Suada Halilović iz Banjaluke rekla je Srni da je srećna što će danas biti otvorena Ferhadija, jer se time šalje poruka mira, suživota i tolerancije za sve u BiH.

Nakon vjerskog programa, ceremonija otvaranja biće nastavljena obraćanjem gostiju, a za 13.00 časova predviđeno je svečano otvaranje Ferhadije.

Ceremoniji otvaranja prisustvovaće predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Željka Cvijanović, premijer Turske Ahmet Davutoglu, članovi Predsjedništva BiH, delegacija Narodne skupštine Srpske koju čine potpredsjednici parlamenta Senad Bratić i Željka Stojičić, te poslanik Ilija Stevančević, kao i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Otvaranje Ferhadije prate broje novinarske ekipe iz BiH i regiona.

Prema ranijim procjenama Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske /MUP/ oko 10.000 građana trebalo bi da prati ceremoniju otvaranja Ferhat-pašine džamije, koju obezbjeđuje više od 1.000 policajaca.

Ulice i ugostiteljski objekti u širem centru Banjaluke danas su, zbog bezbjednosnih razloga, zatvoreni od 7.00 do 20.00 časova.

MUP Republike Srpske obezbjeđuje današnju ceremoniju u saradnji sa ostalim bezbjednosnim agencijama u BiH, EUFOR-om i Helikopterskim servisom Republike Srpske.

DŽamija Ferhadija izgrađena je 1579. godine i zadužbina je Ferhat-paše Sokolovića. DŽamija je 1950. godine uvrštena u kulturnu baštinu BiH, a potom i na listu spomenika svjetske baštine pri Unesku.

Ovaj vjerski objekat srušen je 1993. godine tokom proteklog rata, a njegova obnova koštala je nekoliko miliona KM.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).