Ulogujte se

Očuvanje identiteta i očuvanje srpskog jezika

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ukazao je na potrebu očuvanja identiteta i zaštite srpskog jezika i u okviru najznačajnijih slavističkih centara u svijetu.


Tokom razgovora sa učesnicima međunarodnog filološkog skupa "Filologija Serbika", Čubrilović je naglasio da naučni skupovi, poput ovog, predstavljaju najbolji način za unapređenje međunarodne saradnje u oblasti nauke, ali i privrede, ekonomije, kulture i drugih oblasti.

On je istakao da nadležne institucije moraju uložiti maksimalne napore da budu obezbijeđene sve pretpostavke neophodne za unapređenje obrazovnog procesa i razvoja nauke.

Čubrilović je podsjetio da je u proteklim godinama postignut određen napredak na polju zaštite i njegovanja srpskog jezika, čemu je značajan doprinos dao i Filološki fakultet Univerziteta u Banjaluci.

On je poručio da će Narodna skupština, zajedno sa Vladom Republike Srpske i drugim institucijama, i dalje podržavati organizaciju ovakvih naučnih skupova.

Dekan Filološkog fakulteta u Banjaluci Mladenko Sadžak zahvalio je Čubriloviću na podršci u organizaciji ovog skupa koji je, ove godine, imao 15 učesnika iz inostranstva, kao i više od 15 domaćih univerzitetskih profesora.

Rektor Univerziteta u Plovdivu Zaprjan Kozludžov podsjetio je da uspješna saradnja između banjalučkog i plovdivskog univerziteta traje desetak godina.

On je najavio mogućnost otvaranja studija bugarskog jezika kao izbornog predmeta na Filološkom fakultetu u Banjaluci, te eventualnu podršku tom projektu od bugarskih investitora koji su već prisutni na ovim prostorima.

Međunarodni naučni skup "Filologija Serbika", koji je organizovao Filološki fakultet Univerziteta u Banjaluci, traje od 23. do 26. marta.

Na skupu učestvuju i profesori sa univerziteta u Pitsburgu, Plovdivu, Poznanju, Beogradu, Nišu, Lavovu, Brnu, Gracu i Sankt Peterburgu.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).