Ulogujte se

Bosić:Presuda neće doprinijeti ni istini ni pomirenju

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić rekao je danas na Palama da je presuda prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću od 40 godina zatvora nepravedna i neće doprinijeti ni istini ni pomirenju na ovim područjima.
"Haški tribunal nas je još jednom ostavio u uvjerenju da je politički sud. Presude na političkoj osnovi su donesene svim liderima Srba iz Srbije i Republike Srpske i iz Hrvatske. Nijedan drugi lider koji je učestvovao u ratu nije osuđen i zato ponavljam da Haški tribunal ima političku konotaciju", rekao je Bosić na konferenciji za novinare.On je izrazio nadu da se u drugostepenom postupku ispravi nepravda jer bi se većina onoga što se čulo u optužnici u Haškom tribunalu lako moglo, sa izmijenjenim imenima i mjestima, pripisati i svakom drugom lideru - učesniku u proteklom ratu, što znači i lideru Bošnjaka i lideru Hrvata.

Bosić očekuje da će Republika Srpska i Srbija pomoći u drugostepenom postupku Radovanu Karadžiću bar na način kako je to, kako kaže, Hrvatska uradila u slučaju Ante Gotovine i ostalih.

On je rekao da žali za svim nevinim žrtvama u ratovima devedesetih godina i to se ne odnosi samo na srpske žrtve, koje su doživjele najmanje pravde u procesima koji su vođeni poslije rata, nego i na bošnjačke i hrvatske žrtve.

Bosić je pozvao sve na uzdržanost povodom ove presude, navodeći da ne bi trebali dozvoliti da se tenzije dalje razvijaju u BiH.

"Trebalo bi da svi damo doprinos da se stabilizuje situacija i na neki način zajedno izađemo iz okova prošlosti, te krenemo u dogovor kako da napravimo bolje uslove da se bolje živi na ovom području", poručio je Bosić.

On se nada da snage, koje su očigledno iščekivale ovu presudu, neće da na nekin način uberu političke poene, da neće uspjeti u tome i da ova presuda neće izazvati dodatne tenzije i reakcije na bilo kojoj strani.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).