Ulogujte se

BiH - Sud - Izjašnjavanje o krivici Muhameda Šišića i Emira Drakovca

Pred Sudom BiH danas bi o krivici trebalo da se izjasne Muhamed Šišić i Emir Drakovac, optuženi za zločine počinjene nad Srbima u mjestu Jabuka 1992. godine.

Na ročištu za izjašnjavanje o krivici održanom 24. septembra, kada su Aziz Šuša i Tarik Šišić negirali krivicu za ove zločine, Muhamed Šišić i Emir Drakovac nisu se izjasnili o optužbama, jer su njihovi branioci Muhidin Kapo i Fahrija Karkin bili odsutni. 

Sud BiH potvrdio je 8. avgusta optužnicu koja dvojicu Šišića, Drakovca i Šušu tereti da su koordinisali i izvršili napad 27. avgusta 1992. godine na kolonu izbjeglica srpske nacionalnosti koja se kretala iz mjesta Jabuka, iz pravca Goražda prema Rogatici, a u kome je ubijeno i teško povrijeđeno više civila. 

Šišić je optužen kao komandir Diverzantskog voda, a ostali kao pripadnici Diverzantskog voda takozvane Kukavičke čete, koja je do kraja novembra 1992. djelovala u okviru 31. drinske brigade, a kasnije u sastavu 1. rogatičke brigade tzv. Armije BiH. 

Optužnica tereti Drakovca da je krajem 1992. godine na području opštine Foča počinio ratni zločin ubistva, mučenja i sakaćenja sjekirom jednog civila i jednog ratnog zarobljenika. 

Početak ročišta za izjašnjenje o krivici zakazan je za 9.00 časova.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).