Ulogujte se

BiH - Tužilaštvo - Nema čvrstih dokaza protiv Zupca

Tužilaštvo BiH svjesno je da nema čvrstih dokaza protiv direktora Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH Gorana Zupca, pa iskaze svjedoka pokušava da iznudi mimo zakonskih procedura, rekao je "Glasu Srpske" izvor blizak Tužilaštvu BiH.

Bilo je i slučajeva da određenim osuđenicima nude pogodnosti da bi u Sudu BiH svjedočili protiv Zupca, naveo je ovaj izvor. 

Izvor "Glasa Srpske" rekao je i da su mimo zakonskih procedura i propisa za svjedoke vrbovali i pripadnike Sipe, koji nisu bili ni predviđeni za svjedoke Tužilaštva. 

To su, kako se navodi, nekadašnji pripadnici Jedinice za specijalnu podršku Enes Karić i Igor Babić, koji su trenutno raspoređeni na druge poslove u Sipi, a kojima nisu upućeni pozivi, kao što je uobičajena procedura, već je to učinjeno telefonski. 

U Sipi su rekli da su, na osnovu službenih zabilješki koje su sačinili njihovi pripadnici, upoznati sa informacijom da su navedeni službenici pozivani putem telefona da daju izjave u svojstvu svjedoka Tužilaštvu u predmetu "Zubac", te da Tužilaštvo nije dostavilo pozive za njihovo svjedočenje u skladu sa uobičajenom zakonskom procedurom. 

"Tužilaštvo panično traži nove svjedoke, jer su prva svjedočenja njegovih svjedoka otišla u korist Zupca", piše list. 

Neki novi svjedoci koje Tužilaštvo vrbuje, prema pisanju lista, nalaze se na izdržavanju zatvorske kazne, a Tužilaštvo im nudi da za lažno svjedočenje protiv Zubca dobiju ili smanjenje kazne ili izlaske iz zatvora i druge pogodnosti. 

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).