Ulogujte se

EU - BiH - Eštonova danas o rezultatima opštih izbora u BiH

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton danas će na sastanku šefova diplomatija EU u Luksemburgu informisati ministre o rezultatima opštih izbora u BiH.

Evropski savjet usvojiće zaključke u kojima se pozdravlja pravilno provođenje izbora u BiH 12. oktobra i ističe ključni značaj brzog formiranja vlasti. 

U isto vrijeme, Savjet će da pozdravi stalno prisustvo Operacije "Altea", koja se fokusira na izgradnju kapaciteta i obuku. 

Savjet će, takođe, u sklopu opšte strategije za BiH potvrditi spremnost EU da nastavi da igra izvršnu vojnu ulogu s ciljem podrške vlastima u BiH radi održanja bezbjednog okruženja. 

Šefovi diplomatija razgovaraće, takođe, o ukrajinskoj krizi, širenju ebole i zajedničkoj strategiji protiv "Islamske države", uključujući finansijski doprinos zemalja članica, saopšteno je iz Savjeta. 

Sastanak Savjeta za spoljne poslove počeće u 11.00 diskusijom o zajedničkoj strategiji protiv širenja ebole sa ciljem izolacije virusa. 

Ministrima će se kasnije pridružiti specijalni predstavnik generalnog sekretara UN u Libiji Bernadino Leon, koji će informisati ministre spoljnih poslova o koracima deeskalacije sukoba u Libiji. 

Uslijediće diskusija o situaciji u Iraku i Siriji, te načinima otpora militantima "Islamske države". 

Savjet će nakon toga razmijeniti stavove o situaciji u Gazi i mogućnostima održivog prekida vatre, te o sukobima u Ukrajini. Ministri će razgovarati i o primjeni protokola iz Minska i daljoj pomoći Kijevu. 

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).