Ulogujte se

BiH - Počele pripreme za borbu protiv ebole

Na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo /KCUS/ počele su pripreme za borbu protiv ebole koje su vrlo složene, jer je riječ o smrtonosnom virusu sa kojima se zemlje svijeta prvi put suočavaju, rekao je direktor ove medicinske ustanove Damir Aganović.

Aganović je rekao da sam karantin ne zadovoljava medicinske uslove, jer to treba da budu specijalne izolovane prostorije ili barem kreveti pod pritiskom kako bi bakterije bile usisane, a ne izbačene vani u okolinu. 

Prema njegovim riječima, KCUS je u fazi nabavke potrebnih lijekova. 

Federalni mediji javljaju da od ponedjeljka, 13. oktobra, u prostoru veličine 230 metara kvadratnih na Psihijatrijskoj klinici počinju pripreme za stvaranje tzv. izolatorijuma, a od institucija je tražena pomoć u nabavci potrebnih zaštitnih odijela. 

"Potrebna je veoma dobra organizovanost. Možemo se i moramo boriti. Trebaće nam pomoć Svjetske zdravstvene organizacije i UNDP-a, te takvih tijela. Ako se pojavi ebola, a mislim da hoće, mi ćemo praktično i učiti, jer se prvi put suočavamo sa tom endemskom bolesti u zapadnoj Africi", istakao je Aganović. 

Savjetnik generalnog direktora KCUS-a Ademir Spahić ističe da, kada je o eboli riječ, da su preduzete sve mjere za karantin i nabavku potrebne opreme. 

Glavna sestra KCUS-a Ernela Eminović rekla je da je pokrenuta inicijativa za edukaciju o eboli, a da su nadležne institucije već pripremile sve mjere zaštite i zdravstvenih radnika i stanovnika. 

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).