Ulogujte se

Dugotrajna golomrazica nepovoljna za ozime usjeve

Golomrazica i niska temperatura vazduha, ukoliko potraju dugo, mogli bi da imaju negativan uticaj na ozime usjeve u Republici Srpskoj, rekao je Srni Danijel Egić, rukovodilac područne kancelarije u Prijedoru Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.
Egić se nada da se to neće desiti i dodaje da treba očekivati uskoro nove padavine.On je naveo da je snijeg u proteklom periodu pogodovao usjevima i poslužio kao dobar izolator.

"S obzirom da je jesenja sjetva trajala više od mjesec dana biljke su u različitim fazama i može se samo reći da bi bilo idealno da su u zimski period ušle sa dobro razvijena dva do četiri lista", rekao je Egić.

On je savjetovao poljoprivrednim proizvođačima da obilaze usjeve kako bi mogli primjetiti bilo kakve promjene. "Trenutno je povoljna situacija na terenu i nema registrovanih pojava bolesti na žitima", kaže Egić.

Prema njegovim riječima, poljoprivredni proizvođači treba da polako pripremaju mašine i da razmišljaju o prvoj operaciji koja slijedi - prihrani žita.

"Prva prihrana u našim uslovima trebalo bi da se uradi krajem februara i početkom marta. Bitno je da proizvođači prihranu usjeva obave oko sedam dana prije kretanja vegetacije da bi se u tom periodu elementi rastopili i bili u formi koja je biljci pristupačna", rekao je Egić.

On kaže da se druga prihrana žita obavlja nakon 20-30 dana.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).