Ulogujte se

Savanović: Za radnička prava boriće se više sindikata

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da smanjivanje cenzusa o reprezentativnosti sindikata sa 20 na pet odsto, što je učinjeno kada je usvajan novi Zakon o radu, nije nikakva osveta Savezu sindikata Republike Srpske. Savanović kaže da je cilj ukidanje dosadašnjeg monopolističkog ponašanja Saveza sindikata Republike Srpske, odnosno jačanje konkurentnosti među sindikalnim organizacijama u Srpskoj.

- Ubuduće će u borbi za radnička prava i u pregovorima sa socijalnim partnerima biti reprezentativan svaki sindikat koji, osim tri grane, pod svoj krov okupi pomenuti procenat radnika - rekao je Savanović za "Pres Republike Srpske".

Savanović je istakao da zahtjev za smanjenje cenzusa o sindikalnoj reprezentativnosti postoji godinama, te napomenuo da su se neki sindikalci, iako njihove organizacije nisu reprezentativne, pokazali izuzetno kooperativnim.

- Više se ne može tolerisati situacija da odluke o izuzetno važnim društvenim pitanjima budu ostavljene na milost ili nemilost jednom sindikatu ili jednom sindikalnom vođi - poručio je Savanović.

Prema njegovim riječima, Zakon o radu koji ima Republika Srpska bolji je od zakona koji je usvojila Federacija BiH, te odgovara i vremenu i strukturi privrede.

- U njemu smo zadržali i socijalnu komponentu, ali i poslodavcima omogućili fleksibilnost u vezi sa procedurama potpisivanja i raskidanja ugovora o radu, što do sada nije bio slučaj. Ranije se dosta vremena gubilo na disciplinske postupke i sudske sporove - kaže Savanović.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).